‘’Ik wil graag een gezond BMI krijgen’’ is vaak een doel dat genoemd wordt door mijn cliënten tijdens het intakegesprek. Ik kan mij goed voorstellen dat de term ‘gezond gewicht’ fijner voelt dan te termen ‘overgewicht’ en ‘obesitas’.
Maar wat zegt de BMI nu eigenlijk en is de BMI berekenen zinvol om te bepalen of je een gezond gewicht hebt? In deze blog lees je er meer over.
Wat is een BMI?
De BMI staat voor Body Mass Index. Dit is een internationale formule die gebruikt wordt waarmee je de verhouding tussen je lengte en je lichaamsgewicht bepaalt:
Je gewicht in kg / (je lengte in meters x je lengte in meters) = BMI
De referentiewaarden die hierbij worden gehanteerd voor volwassenen (19 - 69 jaar) zijn:
- Lager dan 18,5 Ondergewicht
- Vanaf 18,5 - 24,9 Gezond gewicht
- Vanaf 25 - 29,5 Overgewicht
- Vanaf 30 - 39,5 Obesitas
- Hoger van 40 Morbide obesitas
Veel mensen denken dat de BMI iets zegt over over hun vetpercentage. Dat is dus absoluut niet zo. Het zegt alleen iets over de verhouding tussen je gewicht en je lengte en niets over je vet- en spiermassa.
BMI berekenen zinvol?
De BMI is geen goede graadmeter om naar te kijken of je een gezond gewicht hebt. Het zegt namelijk niets over de samenstelling van je gewicht. Doe je bijvoorbeeld veel aan krachttraining, dan kun je volgens de referentiewaarden van de BMI ‘overgewicht’ hebben. Dat komt omdat spieren veel zwaarder wegen van vetmassa. Bovendien zegt de term‘ overgewicht’ niet altijd alles over je totale gezondheid en fitheid. Een te lage BMI (ondergewicht) zegt ook niet altijd alles. Er zijn mensen die gewoon heel tenger gebouwd zijn en desondanks gezond zijn.
Vergrote buikomvang
Heb je volgens de BMI een ‘gezond gewicht’, maar wel een vergrote buikomvang? Dan betekent dit niet dat je altijd echt gezond bent. Een vergrote buikomvang betekent vaak dat je minder spiermassa hebt en meer risico hebt op een hoge bloeddruk, metaboolsyndroom, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen.
Een vergrote buikomvang geeft dus meer gezondheidsrisico’s dan alleen een hoog getal op de weegschaal (overgewicht). Ook is het vet rond je buik is ongunstiger voor je gezondheid dan vet op je heupen en billen.
Let op met een crashdieet
Heb jij volgens de BMI overgewicht en ben je van plan om af te vallen? Ga van vooral niet een crashdieet volgen! Hiermee verlies je niet alleen vetmassa, maar vooral spiermassa. Dit wil je juist niet verliezen en maakt je lichaam niet gezonder.
Kijk daarnaast ook naar je vetpercentage, buikomvang, bloedwaarden, eetpatroon, beweegpatroon, stresslevel en slaappatroon. Gezondheid wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren. Bovendien levert 10% gewichtsverlies al gezondheidswinst op. Het berekenen van je BMI is niet altijd een goede indicator om te bepalen of je op gezond gewicht bent, je moet naar veel meer factoren kijken.
Wil jij weten of jouw lichaam gezond is, wat jouw bloedwaarden je vertellen en of het echt nodig is om af te vallen? Neem dan contact op, want ik help je graag.
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.