Wat zijn symptomen van een voorstadium diabetes type 2?
Als je de diagnose diabetes type 2 krijgt, lijkt het misschien alsof dit uit het niets ontstaat. Het tegendeel is echter waar. Voordat de diagnose van diabetes type 2 gesteld wordt, zijn de voorstadium symptomen al 10 tot 15 jaar daarvoor zichtbaar.
Het voorstadium van diabetes type 2 wordt prediabetes genoemd. Welke symptomen je hierbij voelt en ziet én hoe je dit kunt omkeren, vertel ik je in dit blog.
Wat betekent een voorstadium diabetes type 2?
In het voorstadium van diabetes type 2 reageert je lichaam al minder goed op insuline. In 90% van de gevallen is er sprake van insulineresistentie. Er is veel insuline in het lichaam, maar het lichaam is hier resistent voor en kan minder goed zijn werk doen. Daardoor heeft je lichaam meer moeite om de glucose uit je bloed te verwerken en ervaar je je onder andere vermoeidheid en moet je veel plassen.
Het glucosegehalte in het bloed (de bloedsuiker) is vaak hoger dan normaal, maar nog niet hoog genoeg om te spreken van diabetes type 2. In de NHG-standaard (richtlijn voor de Nederlandse Huisartsen Genootschap) wordt een voorstadium van diabetes type 2 vastgesteld middels de volgende bloedwaarden:
Bloedglucosewaarden nuchter ≥ 6,1 mmol/l en < 7,0 mmol/l én niet nuchter < 7,8 mmol/l
In sommige situaties is de bloedsuiker nog normaal, maar is er wel al te veel insuline in het bloed. Ook ervaar je symptomen die passen bij een voorstadium diabetes type 2.
Als er sprake is van een voorstadium diabetes, loop je meer risico op hart- en vaatziekten en kan zich dit uiteindelijk ontwikkelen tot diabetes type 2, maar dat hoeft niet. Je kunt dit dus ook omkeren. Hier later meer over.
Wat zijn symptomen van een voorstadium diabetes type 2?
Bij een voorstadium van diabetes heb je ook nog niet alle specifieke symptomen van diabetes, maar wel een aantal vage klachten. In deze fase kun je al ook last van je hart- en bloedvaten en ogen krijgen. Minimaal 50% van de mensen met diabetes type 2 heeft te maken met chronische complicaties aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten.
Bij het voorstadium diabetes worden de volgende symptomen ervaren:
- Jeuk
- Slecht genezende wondjes
- Wazig zicht
- Vermoeid gevoel
- Veel moeten plassen
- Vaak dorst
Ervaar je een van deze klachten? Neem dan eerst contact op met je huisarts om je glucose te controleren.
Voorstadium diabetes type 2 omkeren, zo doe je dat
Er bestaat geen kant-en-klaar dieet of pil om een voorstadium te behandelen. In vergelijking met de huidige behandeling van diabetes type 2, is je leefstijl aanpassen is een effectieve en wetenschappelijk bewezen manier om een voorstadium diabetes om te keren en diabetes type 2 uiteindelijk te voorkomen.
Heb je de diagnose diabetes type 2 gekregen? In de meeste gevallen kun je diabetes type 2 ook omkeren door je leefstijl aan te passen. Lees hier hoe ik je kan helpen.
Met deze tips kun je het voorstadium van diabetes type 2 omkeren en mogelijk voorkomen dat je diabetes type 2 krijgt*:
- Eet verse en onbewerkte producten, vermijd pakjes-en-zakjes
- Eet minder bewerkte koolhydraten
- Eet >400 gram groenten per dag en gebruik zo veel mogelijk verschillende kleuren groenten
- Eet fruit en vermijd vruchtensappen
- Eet voldoende vetten
- Zit minder en beweeg dagelijks vóór de maaltijden. Bijvoorbeeld: wandelen, fietsen, sporten, huishouden doen en tuinieren
- Stel je ontbijt uit, begint met bijvoorbeeld 1 uur of start met intermittent fasting
- Zorg voor een goede slaapkwaliteit
- Ontspan dagelijks en verminder je stress
- Volg geen crashdieet, maar val op een gezonde manier af
*Gebruik je diabetes medicatie? Start dan niet zelf met het aanpassen van je leefstijl, om de gevolgen van een te lage bloedsuiker te voorkomen. Laat je eerst adviseren door een specialist.
Je hebt zelf een invloed op jouw leefstijl. Wil jij diabetes type 2 voorkomen en in het voorstadium diabetes al omkeren? Neem dan contact op, want ik help je graag!
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.