Darmklachten
Je spijsvertering is van levensbelang en kan je beste vriend zijn, maar ook je grootste vijand. Zowel darmklachten als spijsverteringsklachten komen veel voor in Nederland. Heb je last van je darmen, regelmatig buikpijn en ga je naar de huisarts, dan krijg je vaak te horen dat je het Prikkelbare Darm Syndroom hebt (PDS). ‘’Leer er maar mee leven’’ vertelt de huisarts en genezen is niet mogelijk. Er wordt niet gekeken naar de oorzaak. Voeding heeft een grote rol bij het uitlokken en in stand houden van darmklachten.
Wat zijn symptomen bij darmklachten?
Darmklachten komen en gaan, waardoor je de ene periode meer of minder last hebt. Soms zijn de darmklachten zo hevig dat je normale dagelijkse bezigheden moet onderbreken. De volgende symptomen komen vaak voor bij darmklachten:
- Periodes van zeurende, krampende of stekende buikpijn (vooral in onderbuik)
- Opgeblazen gevoel
- Buikpijn na eten
- Opgezette buik
- Winderigheid
- Obstipatie (verstopping)
- Slijm bij de ontlasting
- Dunne ontlasting / diarree
Misschien herken jij deze symptomen van darmklachten ook: maar wat kun je er aan doen als jouw huisarts geen goede oplossing kan geven?
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Het prikkelbare darm syndroom (PDS) werd lange tijd gezien als een psychische aandoening. Het zou tussen de oren zitten. Dat kwam doordat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak kon worden gevonden. Tegenwoordig is het duidelijk dat PDS geen psychische oorzaak heeft, maar er sprake is van een verstoring van het maag- en darmkanaal wat buikpijn veroorzaakt.
Darmklachten ontstaan doordat de darmen sneller en heftiger op prikkels reageren. Het heeft niet altijd aanwijsbare oorzaak, maar er zijn wel oorzaken die PDS kunnen verergeren, zoals:
- Psychische factoren, zoals stress en angst, PDS-klachten verergeren of uitlokken
- Onvoldoende vezels
- Onvoldoende vocht
- Onvoldoende beweging
- Onregelmatig eet- en leefpatroon
- Maag- en darminfectie
- Antibiotica
Wat kan ik doen bij het verminderen van jouw darmklachten?
Als diëtist heb ik vaak mensen in de praktijk die darmklachten hebben.
- Heb je (aanhoudende) darmklachten?
- Weet je niet goed waar de darmklachten vandaan komen?
- Vermoed je dat je voor bepaalde producten gevoelig bent?
- Heb je een onregelmatige stoelgang en regelmatig terugkerende diarree of obstipatie?
Er is niet één specifieke behandeling of dieet die werkt voor mensen met darmklachten of PDS. Onderzoeken wat oorzaken kunnen zijn en de darmklachten uitlokken is de eerste stap van een behandeling. Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk. Ongeveer 75% van de mensen met darmklachten heeft baat bij een verandering van het voedingspatroon en leefstijl. Ook het bevestigen of uitsluiten van een voedselintolerantie is een toegevoegde waarde.
Uiteindelijk is het doel om jouw darmklachten en buikpijn te verminderen door een gezonde, duurzame leefstijl.
Heb je darmklachten en wil je weten wat ik kan doen om jou te helpen? Neem dan contact op en maak een afspraak in mijn praktijk in Zwanenburg, tussen Haarlem en Amsterdam.