Als consument sta je regelmatig voor de uitdaging om gezonde voedingskeuzes te maken. Met talloze producten in de supermarkt en tegenstrijdige informatie over wat nu eigenlijk gezond is, kan het moeilijk zijn om de juiste beslissing te nemen. Een label wat je steeds meer ziet op verpakkingen is de Nutri-score. Deze score is ontwikkeld om je te helpen bij het beoordelen van de voedingswaarde van producten.
In dit artikel lees je wat de Nutri-score precies inhoudt, hoe het werkt en kom je er achter of het echt een betrouwbaar hulpmiddel is bij het maken van gezonde voedingskeuzes als je bijvoorbeeld gezond wilt afvallen.
Wat is de Nutri-score?
De Nutri-score is een voedings beoordelingssysteem dat in 2017 werd geïntroduceerd in Frankrijk en sindsdien in verschillende Europese landen wordt gebruikt. Het is ontworpen om de voedingswaarde van een product weer te geven met behulp van een kleur en letter, variërend van A (gezondste keuze, groen) tot E (minst gezonde keuze, rood). Het doel van de Nutri-score is om consumenten in één oogopslag te informeren over de voedingskwaliteit van een product.
Hoe wordt de Nutri-score berekend?
De Nutri-score wordt berekend op basis van een algoritme dat rekening houdt met zowel positieve als negatieve voedingscomponenten. Positieve componenten zijn onder andere vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten, terwijl negatieve componenten verzadigde vetten, suikers, zout en calorieën zijn. Door deze componenten te wegen, wordt een score toegewezen die uiteindelijk resulteert in de letter en kleur van de Nutri-core.
Beperkingen en kritiekpunten van de Nutri-score
De Nutri-score kent naar mijn idee meer beperkingen dan voordelen. Het is daarom belangrijk om te weten welke beperkingen dit zijn om uiteindelijk zelf een gezonde keuze te maken. Enkele beperkingen zijn:
Verwarrend: geen rekening gehouden met portiegrootte
Een verwarrende factor van de Nutri-score is het ontbreken van rekening houden met de portiegrootte van een product. Dit betekent dat de vergelijking tussen producten plaatsvindt op basis van 100 gram of 100 milliliter, zonder rekening te houden met hoeveel er daadwerkelijk geconsumeerd wordt. Hierdoor kunnen producten zoals olijfolie, die gezonde voedingsstoffen zoals onverzadigde vetzuren bevatten, een slechte Nutri-score krijgen, terwijl ze in kleinere hoeveelheden worden gebruikt en dan helemaal niet ongezond hoeven zijn.
Aan de andere kant kan een ongezonder product zoals een diepvriespizza een betere score krijgen, omdat de Nutri-score geen rekening houdt met de hoeveelheid die daadwerkelijk wordt geconsumeerd.
Beperkte verplichting en beschikbaarheid
Een ander punt van kritiek is dat de Nutri-score niet verplicht is en dus niet op alle producten te vinden is. Dit kan het vergelijken van producten met en zonder Nutri-score bemoeilijken. Consumenten moeten nog steeds de voedingswaarde op de verpakking raadplegen om een volledig beeld te krijgen.
Beperkte focus op voedingswaarde
De Nutri-score richt zich voornamelijk op de voedingswaarde van een product en houdt geen rekening met de algehele gezondheid ervan. Dit betekent dat producten met weinig vet en zout, zoals chips, toch een goede score kunnen krijgen, terwijl ze geen gezonde keuze zijn.
Fabrikanten kunnen de Nutri-score manipuleren door bijvoorbeeld eiwitten aan een product toe te voegen, wat bekend staat als "healthwashing". Dit kan consumenten misleiden en doen geloven dat een product gezond is, terwijl dit niet het geval is. De nutri-score zegt dus niet altijd iets over de gezondheid van een product. Als je kiest voor een groene A of B kies je dus niet automatisch voor een gezond product.
Problemen met het algoritme
Het algoritme dat de Nutri-score berekent, heeft enkele problemen waar je je bewust van moet zijn. Eén van die problemen is dat het geen onderscheid maakt tussen de bron van voedingsstoffen en geen onderscheid maakt tussen bewerkt en onbewerkte producten.
Dit betekent dat een product met veel toegevoegde suikers dezelfde score kan krijgen als een product met natuurlijke suikers, zoals vers fruit. Dat kan verwarrend zijn, want je zou kunnen denken dat beide producten even gezond zijn omdat ze dezelfde score hebben. Een ander voorbeeld is dat cruesli met toegevoegde suikers dezelfde score krijgt als havermout (een onbewerkt graan zonder toegevoegde suikers). Uiteraard is dat niet logisch! Als je diabetes type 2 hebt en je wilt een gezonde keuze maken omdat je diabetes medicatie wilt afbouwen? Dan kan dit dus best een uitdaging zijn als je je alleen focust op de Nutri-score.
Daarom is het belangrijk om niet alleen naar de Nutri-score te kijken, maar ook naar de ingrediëntenlijst en voedingsinformatie op de verpakking. Door deze informatie te lezen, kun je beter begrijpen waar de voedingsstoffen vandaan komen en wat de algehele voedingswaarde van het product is. Op die manier kun je gezondere voedingskeuzes maken en goed voor jezelf zorgen.
Blijf kritisch
De Nutri-score kan nuttige informatie bieden bij het maken van voedingskeuzes, maar het is belangrijk om kritisch te blijven. Het systeem heeft beperkingen, zoals het ontbreken van onderscheid tussen bronnen van voedingsstoffen en problemen met de portiegrootte. Het is essentieel om ook andere informatie op de verpakking te bekijken, zoals de voedingswaarde en de ingrediëntenlijst, om een vollediger beeld te krijgen en te bepalen of het product gezond is of niet.
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.