• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

8 soorten honger die je laten eten

5 januari 2020
honger

De geur van warme croissantjes, een prachtig buffet vol mooie toetjes, onrust in je hoofd, een stressvolle werkdag.. allemaal aanleidingen die er voor kunnen zorgen dat we zin in lekker eten krijgen. Of wat dacht je als je buik begint te rommelen of energieniveau lager wordt, dan weet je dat het tijd is om iets te eten. Je denk ‘’ik heb honger’’.

Maar heb je eigenlijk wel echte honger als je gaat eten? Of zijn er andere redenen dat je gaat eten? Negen van de tien keer heeft je lichaam geen behoefte aan eten, maar aan iets anders. Wil jij gezond afvallen zonder dieet, ontdekt dat welk soort honger bij jou het meest aanwezig is.

We beleven voedsel met al onze zintuigen. Als de zintuigen worden geactiveerd, reageren we automatisch door eten in onze mond te doen. Als je last van snoep- en snaaibuien hebt, of als je regelmatig toch weer meer eet dan je je voorgenomen had, dan helpt het om je gevoel van honger te onderzoeken. Lees hier de 8 soorten honger en ontdek welke bij jou het meest voorkomt.

Welk 8 soorten honger zijn er?

1. Ooghonger
Je hebt net uitgebreid gegeten in een restaurant en vervolgens komt een serveerster met de dessertkar. Hoewel je maag vol zit, heeft de ooghonger gewonnen. Je ogen zeggen: ‘daar heb ik nog wel in, terwijl je maag oververzadigd is’.

2. Neushonger
Je loopt door een winkelstraat langs een bakker die net zijn brood heeft afgebakken. Je ruikt de geur van versgebakken brood en krijgt hier direct trek in. Winkeliers zijn zich zeer bewust van de honger van de neus en proberen ons hiermee te verleiden.

3. Oorhonger
Geluid kan eveneens aanzetten tot eten. Denk bijvoorbeeld maar aan iemand die naast je in de bioscoop zit en een zak chips openmaakt. Door het geluid van eten kun je trek krijgen.

4. Mondhonger
Honger van de mond is het verlangen naar een plezierige sensatie. Als we ons tijdens het eten voldaan willen voelen, dan moeten we ons bewust zijn van wat er in de mond gebeurt. Tijdens de maaltijd tv kijken kan ervoor zorgen dat je nog steeds ontevreden bent na een tweede keer opscheppen. Dus schep je een derde keer op. Kauwen is daarnaast een belangrijk onderdeel bij bevrediging van mondhonger.

5. Maaghonger
Je mag kan verschillende signalen geven als hij leeg is, bijvoorbeeld een leeg gevoel in je buik of een knagende leegte die gevuld moet worden. Als we onze maag niet voeden wanneer hij denkt dat het tijd is, begint hij te knorren, en als we hongersensaties negeren, krijgen we problemen. We hoeven niet bezorgd te worden als onze maag knort en we niet direct kunnen eten. Veel mensen zijn zich niet bewust of hun mag vol, halfvol of leeg is.

6. Hoofdhonger
Deze honger is gebaseerd op gedachten, geboden en verboden: ik verdien een ijsje wel na deze drukke dag. Is het verstandig om nu te eten of beter over een uur? Heb ik vandaag al gezondigd? Dan kan ik net zo goed aan de chips beginnen. Gedachten worden vaak beïnvloed door wat we lezen (kookboeken en diëten) en wat we horen. Het is vaak gebaseerd op tegenstellingen: goed voedsel versus slecht voedsel. Als we met aandacht eten, dan luisteren we naar onze lichaamssignalen in plaats van naar ons hoofd.

7. Harthonger
Eten kan heel goed een leegte in het hart opvullen. Eten als je eenzaam bent of als je verveeld bent. Mensen eten vaak om vervelende gevoelens te dempen, maar geen enkele soort voedsel kan deze vorm van honger stillen. Wat voel je? Blijdschap? Verdriet? Eenzaamheid? Waar hongert je hart nu echt naar? Naar verbinding, naar contact, naar troost, waardering? Welke behoeften wil je graag vervullen?

8. Dorst
Honger en dorst geven hetzelfde signaal. Ben jij iemand die te weinig drinkt? Vergroot je drinkglazen en leer jezelf aan om bij elke maaltijd een groot glas water te drinken. Er vooral op de momenten dat je denkt trek te ervaren, drink dan eerst een groot glas water. Je zult merken dat de trek van snel verdwijnt.Als je meer inzicht wilt krijgen in jouw hongergevoelens en momenten van (teveel) eten, noteer dan 2 dagen van welke soort honger sprake is als je iets wilt eten of drinken (gebruik onderstaand schema).

Schijnhonger (behoefte aan vulling Echte honger (behoefte aan voeding)
Harthonger    cijfer 0 – 10: Maaghonger       cijfer 0 – 10:
Hoofdhonger cijfer 0 – 10:  
Mondhonger cijfer 0 – 10:  
Neushonger  cijfer 0 – 10:  
Oorhonger   cijfer 0 – 10:  
Ooghonger   cijfer 0 – 10:  
Dorst              cijfer 0 – 10:  

Vraag jezelf voordat je gaat zitten en voordat je gaat eten:

  • Welke soorten honger herken ik op dit moment?
  • Hoeveel honger heeft mijn maag op een schaal van 0 tot 10?
  • Is het geen echte maaghonger? Bedenkt dan 3 alternatieven die je kunt doen om de schijnhonger te vervullen

Hoe verder?

Denk je nu 'dit is wel erg lastig om te ondervinden in situaties'? Of wil je dieper onderzoeken waar de 'honger' echt vandaan komt? Neem dan contact op, want ik help je graag om dit te onderzoeken zodat je niet continue bezig bent met eten.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.