• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

7 gezonde voedingsmiddelen die toch niet gezond zijn

29 augustus 2022
gezonde voedingsmiddelen

Je wilt gezond eten en je doet je best om slimme beslissingen te nemen als het gaat om wat je in je lichaam stopt. Je hebt waarschijnlijk gehoord dat veel voedingsmiddelen goed voor je zijn. Vooral als je gezond wilt afvallen of als je diabetes type 2 hebt en je glucosewaarden wilt verlagen is gezond eten belangrijk.  

Gezonde producten in de schappen lijken dan vaak een dan handige uitkomst, want zonder moeite koop je gezonde producten, toch? Maar met zoveel verschillende meningen of producten wel of niet gezond zijn, is het lastig om te bepalen of iets écht gezond is!

In dit artikel deel ik de veel voorkomende voedingsmiddelen die worden aangeprezen als gezond, maar toch niet gezond zijn. 

Lees verder om te ontdekken welke voedingsmiddelen niet zo gezond zijn als je denkt.

1.Light producten

De supermarkt ligt vol met light producten. ‘Light’ betekent dat er minimaal 30% minder energie, vet of suikers in zit in vergelijking met het gewone product. Wanneer er minder vet in zit, wordt dit vaak vervangen door koolhydraten. Vet is namelijk een belangrijke smaakmaker en consumenten zoals jij en ik moeten de producten nog wel lekker vinden. Als je iets uit het product haalt wordt dit vervangen door iets anders: dat maakt het dus niet per se gezonder want vet kan bijvoorbeeld vervangen worden door suiker.

De gemiddelde Nederlander krijgt echter al te veel suiker binnen, namelijk 20 kilo suiker per jaar! Extra suiker zorgt voor gewichtstoename, leververvetting en een ontregelde bloedsuiker. Laat de light producten dus staan om minder suiker binnen te krijgen. Bovendien zorgt vet uit eten niet dat je direct aankomt. Hier dragen meer factoren aan bij.

2.Kant-en-klaar salades

Even snel een kant-en-klaar salade kopen om je groente binnen te krijgen lijkt een goed idee, maar het tegendeel is waar. Ze bevatten vaak weinig voedingsstoffen en eiwitten en veel snelle koolhydraten en suikers. Ook de bijbehorende dressing levert ongezonde vetzuren. Een kant-en-klaar salade bevat soms nog meer calorieën dan een diepvriespizza. 

Je eigen salade maken die overigens veel gezonder en verzadigender is hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Een gezonde salade maken in 5 stappen lees je hier. 

3.Granola

Een bakje yoghurt met granola is voor veel mensen een gezonder ontbijt dan cruesli, maar ook hiermee krijg je ongemerkt veel toegevoegde suikers binnen. Granola is niets anders dan granen, noten en zaden met een suikerlaagje. Ook natuurlijke honing maakt het niet gezonder, want dit blijft suiker.

Een suikerpiek is sowieso een slecht idee, zeker na het ontbijt. Het zorgt voor een suikerdip en je blijft hierdoor sneller met een trek gevoel rondlopen en de vraag aan suiker alleen maar toeneemt.

Een gezonder alternatief voor granola zijn ongezouten gemengde noten en zaden. Deze kun je zelf door de yoghurt doen om een gezonde start van je dag te hebben!

4.Vruchtensap

Een glaasje vruchtensap of zelf geperst jus d’orange is voor veel mensen een manier om verantwoord vitamines binnen te krijgen. Enerzijds klopt dit, maar tegelijkertijd krijg je ook enorm veel fruitsuiker binnen. Bovendien sla je ook een belangrijk deel van je spijsvertering over, namelijk het kauwproces. 

In een glas jus d’orange gaan al snel 4 sinaasappels. 4 sinaasappels in een keer opeten lukt natuurlijk niet. Vloeibare suikers verhogen de bloedsuiker, draagt bij aan leververvetting én je komt er snel van aan. Vruchtensappen zijn niet gezond. Eet je fruit en drink het niet.

5.Energierepen

De naam zegt het eigenlijk al: ‘energierepen’, die zijn dus bedoeld om snel energie te leveren. Als er iets is wat snel energie levert, dan is het suiker. Een mooi voorbeeld zijn rawbars met noten en gedroogd fruit. Gedroogd fruit levert enorm veel suiker van zichzelf en maakt het het niet gezonder. 

Je krijgt er zeker energie van, maar ook een glucosedip waardoor je binnen 2 uur weer iets met suiker moet eten om energie te krijgen. Een schommelende bloedsuiker is het gevolg van. Als je insulineresistentie bent, diabetes type 2 of een voorstadium diabetes type 2 hebt ga je je hier niet energieker door voelen

Clif bar peanut butter ingrediëntenlijst: PINDAkaas* (18,7%), HAVERmeel*, HAVERvlokken*, bruine rijststroop*, dadelpasta*, rietsuikerstroop*, eiwit uit erwten*, tapioca siroop*, rijstzetmeel*, zonnebloemolie met hoog oliezuurgehalte*, palmolie*, PINDAmeel* (3,3%), rietsuiker*, rijstmeel*, aroma's, PINDA'S* (1,3%), bevochtigingsmiddel: glycerol, zeezout, emulgator: lecithine, antioxidant: tocoferolrijke extracten. 

Alle dikgedrukte woorden zijn suiker!

6.Groentechips

Je favoriete chips vervangen door groentechip met het idee dat je tijdens het snacken extra groente binnen krijgt, lijkt een goed idee maar is het niet. De vitamines gaan verloren bij het bereiden van de chips en er wordt bijna net zo veel olie en zout toegevoegd als bij gewone chips. Bovendien wordt groentechips ook gefrituurd.

Het nadeel is ook dat er in groentechips meer suiker zit, wel 20 gram per 100 gram of meer. Dit staat gelijk aan 5 suikerklontjes. Groentechips is niet gezonder dan normale chips.

7.Bloemkool pizzabodem

Het voornaamste bestanddeel van een kant-en-klare pizzabodem is tarwe bloem. Tarwe bloem is niets anders dan wit brood. Het levert geen vezels, is een snelle suiker en heeft een door-eet factor. Daarom zijn ze vaak ook erg lekker. Daarnaast levert het ook groente, maar het is de vraag of de gebruikte bloemkool wel echt is of dat er poeder gebruikt is.

Onderstaande tabel laat een vergelijking zien van de voedingswaarden tussen een bloemkool pizzabodem en een normale pizzabodem. Wat opvalt is dat het bijna evenveel calorieën, eiwitten en koolhydraten leveren.

Let je op je koolhydraatinname omdat je bijvoorbeeld diabetes type 2 hebt? Dan is dit geen product waarmee je je bloedsuiker lager krijgt. Een pizza op z’n tijd is zeker lekker, maar kies dan voor de allerlekkerste én geniet er bewust van!

Conclusie

De fabrikant is goed in het bedenken van producten die gezond lijken te zijn, maar dit in werkelijkheid niet zijn. De logo’s en teksten op verpakkingen maken het er niet makkelijker op en je staat al snel op het verkeerde been.

Wees altijd alert wat je koopt en bekijk altijd de ingrediëntenlijst. Staar je niet blind op de voorkant van de verpakking en alle gezondheidsclaims.  

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.