11 tips voor een gezonde lunchtrommel
- 1. Kies eens iets anders dan brood
- 2. Groenten, groenten, groenten
- 4. Gezonde vetten
- 5. Maak een kleurrijke salade
- 6. Probeer eens een omeletwrap
- 7. Snackgroenten met een dip
- 8. Vervang bewerkt vlees door gezondere opties
- 9. Let op koolhydraten om dips te vermijden
- 10. Vocht
- 11. Ga voor zelfgemaakte spreads
- Vermijd insulineresistentie door slimme keuzes
Sta jij 's ochtends ook vaak voor de koelkast te bedenken wat je in hemelsnaam mee gaat nemen voor de lunch? Het resultaat is dan vaak hetzelfde: een paar boterhammen met iets makkelijks ertussen. Handig, maar niet altijd de meest voedzame keuze. Wist je dat je met een paar slimme aanpassingen niet alleen gezonder kunt lunchen, maar ook voorkomt dat je die vervelende after lunch-dip krijgt?
Met de juiste mix van groenten, eiwitten en gezonde vetten zorg je ervoor dat je lichaam de hele middag energie heeft. Je lunchtrommel vullen kan zoveel meer zijn dan een snelle boterham.
In dit artikel geef ik je 11 praktische tips om een gezonde, vullende lunchtrommel samen te stellen, waarmee je de dag vol energie doorkomt.
1. Kies eens iets anders dan brood
Brood is makkelijk, maar niet altijd de beste keuze als het gaat om langdurige verzadiging. Wist je dat te veel snelle koolhydraten kunnen zorgen voor een after lunch dip? Dit komt doordat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en vervolgens daalt, waardoor je je vermoeid kunt voelen. Voor mensen die insulineresistent zijn of diabetes type 2 hebben is brood ook een minder goede keuze. Probeer eens volkoren wraps, lijnzaadcrackers of een voedzame salade als basis om dit te voorkomen.
2. Groenten, groenten, groenten
Voeg altijd groenten toe aan je lunch. Groenten zitten vol vezels die je lang een vol gevoel geven, zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt. Denk aan snoeptomaatjes, komkommerschijfjes, wortelsticks of paprikareepjes. Je kunt natuurlijk ook soepen eten of simpel wat restjes groente van het diner. Maak tijdens het bereiden van het diner bijvoorbeeld wat extra’s klaar.
3. Eiwitten zijn je beste vriend
Eiwitten spelen een sleutelrol in het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel, wat cruciaal is als je insulineresistentie wilt voorkomen. Insulineresistentie kan namelijk ontstaan als je te veel koolhydraten eet die je bloedsuikerspiegel laten pieken. Ook zijn eiwitten bouwstenen voor je spieren. Het eten van weinig eiwitten bij elke maaltijd kan bijdragen aan spiermassaverlies, wat je lichaam een stuk ongezonder maakt. Door eiwitten zoals kipfilet, hüttenkäse, peulvruchten, vis, noten, eieren, kaas en hummus toe te voegen, blijf je langer verzadigd en geef je je lichaam de bouwstenen wat het nodig heeft.
4. Gezonde vetten
Vetten mogen ook niet ontbreken. Avocado is hier een topper, maar je kunt ook olijven, een handje noten of wat kaasblokjes toevoegen. Vetten vertragen de opname van koolhydraten en helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, zodat je niet na een uur alweer honger hebt of de bekende after lunch dip krijgt.
5. Maak een kleurrijke salade
Een simpele manier om ervoor te zorgen dat je lunchtrommel voedzaam en gevarieerd is? Ga voor kleur! Hoe meer kleuren op je bord, hoe meer verschillende vitamines en mineralen je binnenkrijgt. Denk aan gele paprika, rode snoeptomaatjes, groene komkommer en paarse wortels. Niet alleen ziet het er aantrekkelijk uit, het helpt ook om je lichaam optimaal te voeden. Maak het af met kip, tonijn, noten of feta voor een eiwitrijke en vullende maaltijd.
6. Probeer eens een omeletwrap
Klinkt ingewikkeld? Is het niet! Bak een dunne omelet van 2 eieren en gebruik die als wrap. Vul ‘m met avocado, hüttenkäse, spinazie en wat kipfilet. Dit is een eiwitrijke optie zonder koolhydraten en houdt je bloedsuikerspiegel stabiel.
7. Snackgroenten met een dip
Maak het leuker door wat groenten te dippen. Denk aan wortels, paprika en komkommer met een zelfgemaakte (bieten)hummus, yoghurt, roomkaas of guacamole. Dit is niet alleen gezond, maar ook nog eens heerlijk en gemakkelijk mee te nemen.
8. Vervang bewerkt vlees door gezondere opties
Veel mensen pakken snel een plakje ham of worst, maar vaak bevatten deze bewerkte vleessoorten onnodige toevoegingen zoals suikers en conserveringsmiddelen. Ook geeft het eten van bewerkt (rood) vlees en verhoogd risico op darmkanker. Kies liever voor onbewerkt vlees (wild, kip, rosbief, fricandeau, kalkoen) vis of een vegetarische optie zoals hummus, tempeh of 100% pindakaas.
9. Let op koolhydraten om dips te vermijden
Een maaltijd die te veel snelle koolhydraten bevat, kan leiden tot insulineresistentie en zorgt vaak voor dat ellendige after lunch dip. Kies daarom voor complexe koolhydraten zoals zoete aardappel of peulvruchten zoals linzen en kikkererwten Deze zorgen voor een gelijkmatige afgifte van energie en bevatten veel vezels. Je blijft langer vol en vermijdt die vermoeidheid na de lunch.
10. Vocht
Oké, dit hoort misschien niet letterlijk in je lunchtrommel, maar vergeet niet om genoeg water of thee te drinken bij je lunch. Het helpt je lichaam bij het verteren van het eten en voorkomt dat je honger verwart met dorst. Maak van water drinken een gewoonte, je zult merken dat je hierdoor minder behoefte hebt aan snacks na de lunch.
11. Ga voor zelfgemaakte spreads
Niets zo lekker als een verse, zelfgemaakte spreads. Het is niet alleen gezonder omdat je precies weet wat erin zit, het is ook nog eens veel lekkerder. Maak eens je eigen hummus, guacamole of avocadospread. Zo kun je ongewenste toevoegingen zoals suiker en zout vermijden. Bovendien zijn deze spreads bomvol eiwitten en gezonde vetten, wat je energie op peil houdt.
Vermijd insulineresistentie door slimme keuzes
Als je regelmatig kiest voor maaltijden met veel koolhydraten en weinig eiwitten of vetten, loop je het risico op insulineresistentie. Dit kan op de lange termijn leiden tot o.a. gewichtstoename, leververvetting en zelfs diabetes type 2. Door slimme keuzes te maken voor je lunchtrommel, zoals voldoende groenten, eiwitten en gezonde vetten, voorkom je dat je bloedsuikerspiegel piekt en daarna instort. Hierdoor blijf je niet alleen langer verzadigd, maar voel je je ook energieker en alerter.
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.