5 dagen in de week werken, het huishouden doen, de zorg voor kinderen, wekelijkse sporten.. we zijn allemaal druk, druk, druk en hebben niet veel tijd om iedere avond te koken voor het hele gezin.. Een kant-en-klaarmaaltijd of stoommaaltijd is dan een makkelijke keuze, maar is het ook een gezonde keuze?.
Omdat iedereen zo druk is, spelen fabrikanten hierop in en het aanbod neemt steeds verder toe. Maar hoe gezond zijn deze kant-en-klaarmaaltijden eigenlijk? Tijd om er een aantal onder de loep te nemen.
Wat is een gezonde maaltijd?
In Nederland zijn er richtlijnen opgesteld voor wanneer je mag spreken over een gezonde, warme avondmaaltijd. Onderstaand tabel laat deze richtlijnen zien. Persoonlijk vind ik dat de groente-richtlijn met 150 gram erg summier is. Dit zou wat bij betreft minimaal 200 gram moeten zijn. Groenten leveren namelijk veel vitamines & vezels maar weinig energie. Dit bevordert het verzadigingsgevoel, de darmwerking en vermindert het risico op overgewicht en chronische ziekten als diabetes type 2.
De richtlijnen in Nederland per avondmaaltijd:
Energie | 400-700 kilocalorieën per portie |
Transvet | ≤ 1,0 en% (van het totaal) |
Voedingsvezels | 1,3 gram per 100 kcal |
Groente | >150 gram per portie |
Natrium | ≤ 160 mg per 100 gram |
Toegevoegde suikers | ≤ 10 en% (van het totaal) |
Deze richtlijnen zijn, behalve de kilocalorieën, vezels, natrium en groenten, helaas geen handvatten waar je echt wat aan hebt als je voor het winkelschap staat. Het vertalen naar praktische handvatten om snel een gezonde keuze te maken is lastig. Daardoor dénk je soms gezond te eten maar dat valt dan tegen: juist bij kant-en-klaarmaaltijden speelt dit probleem.
Zijn kant-en-klaarmaaltijden gezond?
Over het algemeen bevatten kant-en-klaarmaaltijden:
- Weinig groente
- Weinig vezels
- Ongezonde vetten zoals omega-6 en/of transvetten
- Veel zout
- Toegevoegde suikers
Ook sluit de portiegrootte vaak niet aan bij de behoefte van de consument. Het kan te weinig zijn, waardoor je snel weer trek krijgt. Het kan ook een te grote portie zijn waardoor je meer eet dan je nodig hebt. Per dag heb je 30-40 gram vezels nodig en die komen voornamelijk uit groente. Aangezien de meeste kant-en-klaar maaltijden te weinig groente bevatten, komt de gemiddelde Nederlander ook niet aan zijn of haar vezelinname.
Ook krijgt de gemiddelde Nederlander veel te veel zout binnen, maar liefst 9 gram per dag, terwijl dit maximaal 6 gram mag zijn. Wederom scoren kant-en-klaarmaaltijden slecht op dit punt want die bevatten vaak veel zout.
Heb jij diabetes type 2 dan is het ook interessant om te kijken naar de totale hoeveelheid koolhydraten, omdat deze de bloedsuiker kunnen verhogen en flink ontregelen.
Hier laat ik je een selectie zien van veel gekochte kant-en-klaar maaltijden die jij misschien ook wel in je winkelmandje stopt. Ook heb ik de lange lijst van ingrediënten per maaltijd toegevoegd, waarbij je je al moet afvragen of dit allemaal nodig is in een warme, voedzame maaltijd.
Product | Ingrediëtenlijst | Conclusie (per maaltijd per persoon) | |
---|---|---|---|
Iglo Roerbaksensatie pasta kipfilet boursin | Ingrediënten: Boursin® kaassaus 34% [water, halfvolle MELK, Boursin® kaas 6,7% (gepasteuriseerde MELK en room (MELK), zuursel (MELK), knoflook en fijne kruiden, zout, peper), kaasbereiding (kaas (MELK, microbieel stremsel, zout), boter (MELK), water, weipoeder (MELK), zwarte peper), room 1,7% (MELK), zonnebloemolie, TARWEbloem, gerookt spek 0,92% (varkensvlees, zout, conserveringsmiddel: natriumnitriet, specerijenextract [rozemarijn, kardemon, peper, zout], antioxidant: natriumascorbaat), groentebouillon (dextrose, wortelen, zout, ui, prei, sjalot, paprikapoeder, tomaatpoeder), rijstzetmeel], gekookte penne pasta 27% [pasta (durum TARWEgriesmeel, water), water, koolzaadolie], bladspinazie 27%, gagaarde kipfilet 10% (kipfilet, water, dextrose, zout). |
|
|
Iglo Ping & Klaar lasagnette met sperziebonen | Ingrediënten: Bolognesesaus 40% (tomaten,rundvlees*, tomatenpuree, ui,koolzaadolie, paddenstoelen, runderbouillon (runderextract, zout, suiker, ui, koolzaadolie,lavas), knoflook, suiker, maiszetmeel, sambal (chilipepers, zout, azijnzuur), kruiden), pasta 36% (water, durum TARWEmeel), bechamelsaus 15% (water, cheddar kaas (MELK), room (MELK), maiszetmeel,koolzaadolie, TARWEmeel, zout, suiker, peper), sperziebonen 9%. |
|
|
Ah nasi babi pangang | Ingrediënten: water, 19% rijst, 12% varkensvleesª, groente (8,4% prei, 1,2% witte kool, 0,6% ui, 0,2% wortel, 0,07% tomaat), 4,8% vrije-uitloopeiᵇ, suiker, plantaardige olie (soja, zonnebloem), tomatenpuree, 1,1% varkensvlees, zout, gemodificeerd aardappelzetmeel, aardappelzetmeel, tarwebloem, knoflookvlok, gember, pindapasta, specerijen, azijn, gistextract, varkenseiwit, voedingszuur (azijnzuur [E260]), stabilisator (trifosfaat [E451], difosfaat [E450], carrageen [E407]), suikerstroop, gehydrolyseerd soja-eiwit, antioxidant (natriumascorbaat [E301]), zuurteregelaar (melkzuur [E270]),conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], natriumnitriet [E250]), natuurlijke aroma's, extract (specerijen, kruiden [o.a. selderij]), tarwemoutmeel, kleurstof (sulfiet-ammoniakkaramel [E150d]) |
|
|
Chef Martin Kip in Oosterse saus met mie en groenten | Ingrediënten: Pasta (TARWEMEEL, zout) , kipdij (kippenvlees, aardappelzetmeel, dextrose, zout, caramel), lente-ui, rode paprika, shiitake, wortel, SESAMOLIE, raapolie, zout, suiker, TARWEBLOEM, caramel, smaakversterker (E621, E627, E631), sjalot, gember, gemodificeerd aardappelzetmeel, SOJABONEN, rode peper, knoflook, black beans, sojaolie, rijstwijn, gemodificeerd aardappelzetmeel, aroma (bevat SOJA), aardappelzetmeel, SELDERIJ, ui, limoenschil, steranijs, kruiden, specerijen |
|
|
Hollandse stamppot spinazie | Ingrediënten: 35% aardappel, 27% spinazie, water, 5,6% rundvleesᵇ, 5,3% varkensvleesᵃ, gerehydrateerde volle melk, zetmeel (maïs, tarwe, rijst), 1,2% aardappelvlok, raapolie, scharreleiᵃ, roomboter, tarwebloem, zout, ui, natuurlijke aroma's (melk, tarwe, sulfiet, selderij), suiker, varkensvetᵃ, kaliumchloride (dieetzout), specerijen (o.a. ui [sulfiet]), dextrose, kleurstof (karamel [E150a]), kruiden, melasse, knoflookpuree, sojaboon, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471]), gist, azijn, tarwe, antioxidant (natriumwaterstofsulfiet [E222], extracten van rozemarijn [E392]) |
|
Conclusie en waar moet je nu op letten?
Kant-en-klaarmaaltijden zijn niet zo gezond als ze lijken. De meeste kant-en-klaarmaaltijden bevatten te veel zout, natrium en te weinig groente. Bovendien bevatten de maaltijden tal van onnodige ingrediënten, zoals smaakversterkers en suikers. Voor een gezonde warme maaltijd heb je deze niet nodig.
Kant-en-klaarmaaltijden kun je beter laten staan, ook als je weinig tijd hebt. Een gezondere maaltijd maken hoeft helemaal niet lang te duren en kan al binnen 15 minuten. Een weekplanning maken en dubbel koken kan hierbij helpen. Bewaar een portie in de vriezer en je hebt je eigen kant-en-klaarmaaltijd. En een omelet met restjes groenten kan ook prima gegeten worden wanneer je weinig tijd hebt.
Dat is in ieder geval veel gezonder dan de kant-en-klaarmaaltijden die in het schap staan en ook een stuk goedkoper.
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.