Leververvetting: wat is het en welke impact heeft het?
Leververvetting betekent dat er te veel vet in de lever is opgeslagen. Het is een veel voorkomende aandoening die vaak onopgemerkt blijft, omdat het in eerste instantie geen symptomen vertoont. Als een vervette lever onbehandeld blijft, kan het echter tot ernstige gezondheidsproblemen leiden.
In dit artikel lees je wat de gevolgen zijn van leververvetting en hoe dit wordt ontdekt.
Wat is de oorzaak van leververvetting?
Leververvetting wordt meestal veroorzaakt door een combinatie van overgewicht, bewerkte en ongezonde voeding en te weinig beweging. Ook heeft medicatie hier een invloed op.
Bij mensen met diabetes type 2, insulineresistentie, een hoge bloeddruk of verhoogd cholesterolgehalte, is het risico op leververvetting nog groter. Hierbij zijn ook kenmerken van het metabool syndroom aanwezig.
Welke nadelige gevolgen heeft leververvetting?
Leververvetting kan leiden tot een verminderde leverfunctie en uiteindelijk zelfs tot leverfibrose waarbij littekenweefsel op de lever gevormd wordt. Hierdoor kan het lichaam niet meer adequaat fungeren en kunnen er complicaties ontstaan, zoals:
- Leverontsteking
- Leverfibrose
- Leverkanker
Wil je een vervette voorkomen, dan is het belangrijk om onbewerkte voeding te eten, regelmatig te bewegen, op een gezonde manier af te vallen en de buikomvang te verminderen.
Vergeet niet om deze 13 tips te lezen die kunnen helpen om leververvetting te verminderen.
Hoe ontdek je leververvetting?
Leververvetting wordt vaak bij toeval ontdekt tijdens een echo van de bovenbuik of door afwijkende bloedwaarden bij een onderzoek voor andere klachten. Hoofdpijn en buikpijn in de rechterzij worden vaak genoemd als klacht, maar vaak wordt het ook gewoon niet opgemerkt.
Leververvetting kan op verschillende manieren ontdekt worden. Dit kan via:
- Een bloedtest: leverwaarden worden hierbij bepaald
- Een echografie: de lever wordt in beeld gebracht met behulp van geluidsgolven.
- Een fibroscan: hierbij wordt littekenweefsel in de lever gemeten
- Een leverpunctie: hierbij wordt een stukje weefsel van de lever weggehaald en onderzocht
Hoe kan ik je helpen als je een vervette lever hebt?
Als leververvetting wordt vastgesteld, is het belangrijk om actie te ondernemen en samen te werken met een arts en diëtist om je eet- en leefgewoontes aan te passen welke je ook kunt toepassen in het dagelijks leven. Dit om eventuele gezondheidsproblemen te voorkomen. Er zijn namelijk geen medicijnen die leververvetting genezen.
Als je in de regio Amsterdam, Haarlem of Hoofddorp woont, te maken hebt met een vervette lever en een advies wilt over hoe je gezonde veranderingen in je leven kunt aanbrengen dan help ik je graag!
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.