• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

Gezond afvallen zonder honger. Hoe doe je dat?

27 maart 2025
Gezond afvallen zonder honger door betere leefstijl

Afvallen zonder honger klinkt voor veel mensen bijna te mooi om waar te zijn. Want hoe kun je nou gewicht verliezen zonder knorrende maag, frustratie en jezelf van alles ontzeggen?
Toch is het precies waar ik in geloof. In mijn praktijk werk ik niet met strenge diëten, shakes of het tellen van calorieën. Ik help je om een leefstijl te ontwikkelen die werkt voor jouw lichaam. Geen quick fix, maar een aanpak die zorgt voor rust in je hoofd én je lijf.

En geloof me: je hoeft geen zes keer per dag te eten of jezelf vol te stoppen met rijstwafels om af te vallen. Juist door minder vaak te eten en bewuste, voedzame keuzes te maken, kun je veel meer bereiken dan met een traditioneel dieet. Gezond afvallen zonder honger, hoe doe je dat?

Waarom minder eten niet de oplossing is (en honger ook niet)

Veel mensen denken: als ik wil afvallen, moet ik minder eten. Maar in de praktijk werkt dit vaak averechts. Zeker als het resulteert in honger, snaaidrang en onrust. Je lichaam komt dan in een soort stressmodus. Je bloedsuikerspiegel schommelt, je hongerhormonen worden actief, en je blijft aan eten denken. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom afvallen niet lukt.

Ik geloof in een andere aanpak: drie tot vier voedzame maaltijden per dag, met voldoende ruimte ertussen om je lichaam tot rust te laten komen. Die eetrust is zó belangrijk. Het zorgt voor hormonale balans, een betere vetverbranding en – misschien nog wel het fijnst – meer rust in je hoofd.

Hoe kun je dan wél afvallen zonder honger?

Door het juiste te eten, op het juiste moment, in de juiste balans. Hieronder deel ik een aantal van de principes waarmee ik werk in mijn praktijk.

1. Minder eetmomenten = meer rust (en betere vetverbranding)

Elke keer dat je eet, stijgt je insuline. En insuline is hét hormoon dat vetopslag bevordert en een rol speelt bij insulineresistentie. Door minder vaak te eten (bijvoorbeeld drie maaltijden en eventueel één klein tussendoortje), geef je je lijf de kans om tussen de maaltijden door vetten te verbranden in plaats van te blijven opslaan.

Wat kun je beter wel doen:

  • Drie hoofdmaaltijden per dag, elk voedzaam en verzadigend
  • Een eventueel vierde eetmoment alleen als je écht honger hebt

2. Eet eiwitten en vetten die je écht verzadigen

Om niet de hele dag trek te hebben, is het belangrijk dat je maaltijden lang verzadigen. Dat betekent: een stevige portie eiwitten en gezonde vetten. Denk aan eieren, noten, vette vis, roomboter, avocado, of volle yoghurt.

Voorbeelden van verzadigende maaltijden:

  • Omelet met groenten, feta en olijven
  • Volle yoghurt met wat noten, lijnzaad en blauwe bessen
  • Salade met kip, avocado, gekookt ei en olijfolie
  • Groentesoep met rundvlees of kip en een gekookt eitje erbij

3. Vermijd snelle koolhydraten

Veel mensen voelen zich vermoeid, hebben tussendoor snaaidrang of last van energiedips. Een belangrijke oorzaak? Snelle koolhydraten. Brood, pasta, crackers, sapjes… ze zorgen vaak voor een piek in energie gevolgd door een flinke dip.

Door te kiezen voor langzame koolhydraten in kleinere hoeveelheden, en deze altijd te combineren met vetten en eiwitten, houd je je bloedsuikerspiegel veel stabieler. En dat voel je – in je energie, je stemming én je trekgevoel.

Langzame koolhydraatbronnen in kleine hoeveelheden:

  • Zoete aardappel
  • Peulvruchten zoals linzen of kikkererwten
  • Quinoa 
  • Rode biet of pompoen

4. Voedingsmiddelen die vullen 

Als je wilt afvallen zonder honger, is het belangrijk dat je kiest voor voeding die je verzadigt – dus die je lichaam voedt én een vol gevoel geeft. Je wilt niet alleen snel vol zitten, maar ook een paar uur later nog steeds geen trek hebben.

Wat vult nou écht goed?

De combinatie van eiwitten, vetten en vezels is hierin de sleutel. Deze voedingsstoffen vertragen de maaglediging, stabiliseren je bloedsuikerspiegel en zorgen ervoor dat je lichaam niet na een uur alweer om brandstof vraagt.

Combinaties die je goed verzadigen zijn bijvoorbeeld:

  • Volle yoghurt of kwark met een eetlepel lijnzaad, wat walnoten en een paar blauwe bessen → romig, vullend en perfect voor een rustige start.
  • Soep van pompoen of linzen met een gekookt eitje en een lepel crème fraîche → soep vult goed en warm eten verzadigt vaak extra.
  • Omelet met spinazie, champignons en geraspte kaas, gebakken in roomboter → rijk aan eiwitten, vetten en vezels uit de groente.

5. Leer luisteren naar échte honger

In plaats van de hele dag door iets in je mond te stoppen, kun je leren voelen wat je lijf nodig heeft. Heb je écht honger? Of eet je uit verveling, stress of gewoonte?

Een simpele tip: stel jezelf de vraag “Zou ik nu ook een gekookt eitje willen eten?”. Als het antwoord nee is, heb je misschien vooral behoefte aan afleiding of rust.

Wat kun je vandaag al doen?

Sta even stil bij je eetgedrag en stel jezelf deze vragen:

  • Hoeveel eetmomenten heb ik op een dag?
  • Heb ik echt honger bij elke maaltijd?
  • Wat eet ik als eerste maaltijd van de dag?

Wil je ontdekken wat het beste werkt voor jouw lichaam en leven? Plan een intakegesprek in om te kijken wat bij jou past!

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.