• Altijd uitgebreid bloedonderzoek
  • Duurzaam resultaat
  • Medicatie afbouw
  • Ook online afspreken
  • Met 9,3 beoordeeld

7 tips voor het maken van een weekplanning

13 juli 2020
weekplanning

Een dagelijks onderwerp in de praktijk is het drukke en soms hectische leven dat mensen hebben. 32 uur per week werken, 2 avonden in de week sporten, boodschappen doen, het huis schoon houden, kinderen van school halen en in het weekend ga je ook graag opstap met vrienden. Aan het eind van elke dag wil je ook graag een gezonde maaltijd op tafel hebben staan.

Nu denk je de misschien dat gezond eten onmogelijk is als je weinig tijd hebt. Of is vooruit plannen niet jouw sterkste kant. Het maken van een weekplanning vergt in het begin wat tijd, maar het loont de moeite. Zodra je eenmaal een goed gevulde koelkast en voorraadkast hebt, ben je op de goede weg. Moet je je eens voorstellen hoeveel tijd dat scheel? Voorbereiding is de sleutel tot succes. Lees hier de 7 tips voor het maken van een weekplanning.

Wat zijn de voordelen van een weekplanning?

  • Het is super handig omdat je niet per dag hoeft te bedenken wat je gaat eten. Dit geeft veel rust in je hoofd
  • Het voorkomt dat je steeds dezelfde maaltijden eet en terugvalt in oude patronen
  • Je hoeft minder vaak naar de supermarkt en doet hierdoor minder impulsaankopen. Je bespaart dus geld
  • Je maakt bewuster een boodschappenlijstje waarbij je gebruik maakt van bijvoorbeeld aanbiedingen. Ook dit bespaart geld
  • Je gaat gevarieerder eten en krijgt meer verschillende voedingsstoffen binnen. Dit levert je meer energie op
  • Het scheelt enorm veel tijd. Wanneer je een paar keer per week (of elke dag) naar de supermarkt gaat, ben je al snel 1 uur tot 1,5 uur onderweg. Doe je 1-2 x per week boodschappen dan houd je juist weer tijd over
  • Je weet precies op welke dagen je meer of minder tijd hebt om te koken. Zo kun je een snelle of uitgebreide maaltijd plannen. Of misschien haal je wel een restje uit de vriezer, zodat je überhaupt niet hoeft te koken op bepaalde dagen en zo toch een gezonde maaltijd of tafel hebt.

7 tips voor het maken van een weekplanning

Lees hier de 7 tips voor het maken van een weekplanning. Een goede voorbereiding is het halve werk en helpt jou om gezond af te vallen of gezond gewicht te behouden. 

1.Bekijk hoe je week eruit komt te zien

Schaf een overzichtelijk schrift aan, koop een weekplanning of gebruik dit formulier en print het uit. Het is heel goed om eerst te bekijken hoe de komende week er uit ziet. Ben je laat thuis van werk? Heb je verplichtingen in de namiddag of avond? Of ben je juist op tijd thuis? Schrijf op je weekplanning, of markeer met kleur, de dagen waar je weinig tot geen tijd hebt om in de keuken te staan. Zo heb je direct inzicht en dit helpt je bij het verder invullen van je maaltijden die week.

2.Maak op een vast moment in de week je weekplanning

Heb je een vaste vrije dag door de weeks of in het weekend? Gebruik deze momenten en neem 20 minuten de tijd om je weekplanning te maken. Heb je dit niet? Kies dan bijvoorbeeld een standaard moment na het avondeten. Dit biedt houvast en wordt het uiteindelijk een gewoonte om je weekplanning te maken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een 3-dagen plan te maken als je bijvoorbeeld 2 keer in de week boodschappen doet. Voor beide situaties raad ik je aan een weekplanning te maken.

3.Inventariseer wat er nog in je koelkast, vriezer en voorraadkast is

Wat je in een week eet kun je laten baseren op wat er nog in huis is. Denk aan blikjes peulvruchten, groenten van eergister of een aangebroken blik kokosmelk. Het gros van de mensen gooit eten weg, terwijl dit helemaal niet nodig is. Door aangebroken producten te verwerken in nieuwe maaltijden, voorkom je dit.

4.Inspiratie opdoen

Je kunt inspiratie opdoen aan de hand van de aanbiedingen en zo je maaltijd bedenken. Op mijn receptenpagina vind je ook gezonde en makkelijke recepten. Vergeet ook Pinterest niet, de website van de supermarkt of voedingsblogs. Misschien vind je een recept en bevat dit ingrediënten die niet binnen jouw advies of leefstijl passen. Of misschien lust je bepaalde producten niet? Blader dan niet meteen door, maar vervang producten als aardappelen, rijst en pasta door alternatieven zoals bloemkoolrijst, courgettepasta, pompoenlasagnebladen en knolselderij. Zo heb je ineens veel meer opties.

5.Invullen maar

Vul eerst de dagen in wanneer je meer tijd hebt om te koken. Je kunt op deze dagen bijvoorbeeld een dubbele portie maken en dit ook eten wanneer je weinig tijd hebt of een bakje invriezen.

6.Van weekplanning naar boodschappenlijst

Nu je je weekplanning klaar hebt, de voorraadkast bekeken hebt kun je direct je boodschappen lijst maken.

7.Bewaar je weekplanning

Heb je na een paar weken geen inspiratie meer of even geen zin om een nieuw weekplanning te maken? Hoe fijn is het dan om een weekplanning van weken terug er weer bij te pakken.

Jouw winst!

Je zult merken dat wanneer je eenmaal een weekplanning hebt gemaakt het een stuk makkelijk is om gezond te eten. Waar je overdag nog wel eens uren kon denken wat je die avond ging eten, hoef je nu alleen op je lijstje te kijken of er iets uit de vriezer moet en hoeveel tijd je ’s avonds ongeveer kwijt bent met koken. Het niet hoeven nadenken aan eten, geeft zo veel rust in je hoofd.

De favoriete methode voor het maken van een weekplanning is natuurlijk voor iedereen anders. Maak een realistische planning wat het beste voor je eigen leefsituatie is. Doe vooral wat voor jou werkt, want dan werkt het.

Diëtist Mandy Breure
11 Tips om duurzaam af te vallen zonder dieet
Download mijn gratis e-book en meld je aan voor mijn maandelijkse
nieuwsbrief met tips om duurzaam af te vallen en gezonde recepten.