Diabetes type 2
Minder medicijnen bij diabetes type 2
Tot voor kort was er alleen een protocol in de huisartsenpraktijk om diabetes medicijnen te verhogen, maar niet om minder medicijnen bij diabetes type 2 te gebruiken.
Sinds een paar jaar is er ook een protocol om diabetes medicijnen af te bouwen. In huisartsenpraktijken wordt dit gelukkig steeds meer erkend. In de officiële huisartsenrichtlijn is bovendien de eerste behandelingsstap bij diabetes type 2 het verbeteren van de leefstijl. Toch is het raar dat er steeds meer medicijnen worden voorgeschreven, want dat zou pas de tweede stap in het proces moeten zijn! Door een betere leefstijl kan je minder medicijnen gebruiken als je diabetes type 2 hebt of het zelf helemaal omkeren.
Diabetes omkeren is mogelijk door je leefstijl aan te passen, anders en lekkerder te eten. In mijn praktijk zie ik vaak dat andere klachten ook verminderen, zoals hoge bloeddruk en cholesterol en dat medicatie hiervoor ook verlaagd kan worden.
Dit betekent dus dat je een keus hebt: laat voeding voor je werken in plaats van tegen je. Als diabetesmedicatie eenmaal afgebouwd kan worden, zie ik ook dat mensen zich snel energieker voelen, weer zin krijgen om dingen te ondernemen en minder fysieke klachten hebben.
''Een ziekte die met voeding te maken heeft, kun je niet genezen met geneesmiddelen!''
Hoe kan ik jouw diabetes omkeren en medicijnen afbouwen?
Er bestaat geen kant-en-klare methode of dieet om diabetesmedicijnen af te bouwen. Ook is er geen standaard dieet en weekmenu zodat je diabetes omkeert. Als diëtist maak ik een persoonlijk leefstijladvies dat aansluit bij jouw wensen en doelen. Daarnaast wordt er nauw samen gewerkt met jouw praktijkondersteuner en/of huisarts. Het omkeren van diabetes type 2 lukt alleen als je jouw leefstijl duurzaam verandert, niet als je een kort dieet volgt.
Benieuwd naar ervaringen? Lees in dit artikel hoe mijn cliënt binnen 1 jaar zijn diabetesmedicatie volledig heeft afgebouwd.
Naast mijn spreekuren in Zwanenburg, waar ik mensen begeleid met diabetes type 2 en help het om te keren, geef ik ook presentaties voor het groepsprogramma Keer Diabetes2 Om. Het doel van dit programma is om diabetes type 2 om te keren en diabetes medicijnen af te bouwen.
Als diëtist leg ik je uit waarom andere voeding en een andere manier van beweging geschikter is voor mensen met diabetes type 2 die af willen van medicijnen. Een investering in een duurzame leefstijl die vol te houden is op lange termijn, zodat je geen dieet meer hoeft te volgen.
3 reden waarom ik je kan helpen bij diabetes:
- Ik heb meerdere cliënten geholpen met het afbouwen van diabetes medicatie
- Ik ben een diëtist die breder denkt en niet werkt met standaard adviezen
- Ik werk nauw samenwerkt met jouw praktijkondersteuner / hoofdbehandelaar
Je eet niet minder, maar anders én smaakvoller. Wil jij ook diabetes medicijnen afbouwen onder begeleiding van een gespecialiseerd diëtist? Neem dan contact op en maak dan een afspraak in mijn praktijk in Zwanenburg, tussen Haarlem en Amsterdam. Ben je benieuwd hoe ik jou kan helpen bij het afbouwen van diabetes medicijnen? Lees dan hier het blog.
Wat is diabetes?
Diabetes Mellitus is een chronische stofwisselingsstoornis waarbij het lichaam geen, minder of juist een teveel insuline aanmaakt. Er zijn verschillende typen diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. De oorzaak van diabetes type 1 een probleem bij de productie van het hormoon insuline in je lichaam. Mensen met diabetes type 1 maken geen insuline aan. Deze mensen hebben altijd medicatie (insuline) nodig.
Bij diabetes type 2 is voor 10% sprake van te weinig productie van insuline, ook wel oudersdomsdiabetes. Voor 90% is er sprake van een te veel aan insuline, ook wel bekend als insulineresistentie. Het gevolg is een verhoogde bloedsuiker en dit gaat vaak gepaard met overgewicht en een vergrote buikomvang.
De oorzaak van verhoogde bloedsuikerwaarden is te vinden bij zowel een tekort aan insuline als een te veel aan insuline. 80% van de mensen met overgewichts diabetes type 2 heeft ook een leververvetting.
Wist je dat iedere 10 minuten iemand de diagnose type 2 krijgt? Dat is ongelofelijk veel!
Wat zijn de symptomen van diabetes type 2?
Bij diabetes type 2 is de bloedsuikerspiegel te hoog. Voordat de diagnose type 2 wordt gesteld zijn symsptomen van een voorstadium diabetes type 2 al ca 10 jaar aanwezig. Dit herken je aan een van de volgende symptomen:
- Veel dorst en vaak plassen
- Vermoeidheid
- Wazig zien
- Wondjes die slecht genezen
- Kortademigheid
- Vaak terugkerende infecties
Het kan ook zijn dat je niets merkt van een hoge bloedsuiker, of dat deze diabetes type 2 symptomen pas na verloop van jaren optreden. Het behandelen van een hoge bloedsuiker is van belang om allerlei latere complicaties en aandoeningen zoals oogafwijkingen, hart- en vaatziekten etc. te voorkomen.
Minimaal 50% van de mensen met diabetes type 2 heeft te maken met chronische complicaties aan o.a. de voeten, zenuwen, ogen, nieren en hart- en bloedvaten.
Oorzaken van diabetes type 2
Er zijn verschillende oorzaken die een rol spelen bij het ontstaan van diabetes type 2. Vaak is er sprake van een combinatie van de volgende oorzaken:
- erfelijkheid
- roken
- overgewicht
- ongezonde leefstijl ( ‘verkeerde’ voeding eten, onvoldoende bewegen, stress, onregelmatig en te weinig slaap).
Komt diabetes type 2 in jouw familie voor en herken jij je in een van de oorzaken, dan is er een grote kans dat het krijgen diabetes type 2 hier een gevolg van is.
Bij mensen zonder erfelijke aanleg en een gezondere leefstijl is de kans op het krijgen van diabetes type 2 kleiner, maar wel aanwezig. Je genen kun je niet veranderen, maar je leefstijl wel!
Sterker nog, een gezondere leefstijl is een voorwaarde voor goede bloedsuikers en minder medicijngebruik.
Wil jij diabetes type 2 of een voorstadium diabetes omkeren? Neem dan contact op, want ik help je graag!