Zelf granola maken
9 mei 2020Granola maak je eenvoudig zelf. Niet alleen veel lekkerder, maar ook veel gezonder. Granola bestaat uit een mengsel van verschillende noten, zaden, pitten en kruiden naar keuze. Granola uit de supermarkt is erg bewerkt en bevat veel suikers, zoals honing. Deze granola bevat geen suikers, is koolhydraatarm en geschikt als je gezond wilt eten.
Zelf granola maken heeft als voordeel dat je je eigen favoriete kruiden en specerijen kan toevoegen. Lekker bij je ontbijt door de yoghurt of tijdens je lunch door een salade.
Ingrediënten voor 1 grote pot:
- 1 zak gemengde en ongezoute noten
- 100 g zonnebloempitten
- 100 g pompoenpitten
- 100 g gebroken lijnzaad
- 100 g kokosvlokken
- Kruiden naar keuze: kaneelpoeder / kardemom / sinaasappelschil / gemberpoeder / koek- of speculaaskruiden
Overige benodigdheden:
- Bakplaat
- Bakpapier
Bereidingswijze:
Verwarm de oven op 160 °C. Doe alle ingrediënten in een kom en meng alles goed door elkaar. Pak een bakplaat en leg hierop een vel bakpapier. Spreid het mengsel over de bakplaat en schuif in de oven. Bak dit voor ca. 25 minuten tot het alles lichtbruin gekleurd. Schep het mengsel na 10 minuten door elkaar, om te voorkomen dat de noten aanbranden. Als de noten licht bruin gekleurd zijn dan kan het mengsel uit de oven gehaald worden. Laat goed afkoelen en bewaar dit in een afgesloten bak.
Tip: verdubbel de ingrediënten, zodat je een grote voorraad hebt. Deze granola is ook geschikt voor mensen met diabetes type 2, omdat het geen suikers en granen bevat.