Zalmterrine met komkommer
17 december 2023Ontdek hoe je een smaakvolle zalmterrine kunt maken met dit eenvoudige recept. Deze terrine combineert gerookte en verse zalm met de verfrissende smaak van groene appel, bieslook en dille. De toevoeging van gelatine zorgt voor de perfecte textuur, terwijl de komkommerplakjes het geheel omhullen. Serveer deze zalmterrine als een voorgerecht of bijgerecht.
Ingrediënten voor 8 plakken:
- 200 g gerookte zalm
- 200 g verse zalmfilet
- 200 gr creme fraiche
- 1 granny smit appel
- bieslook verse
- dille verse
- peper
- zout
- 3 el slagroom ongezoet
- 3 blaadjes gelatine
- 2 komkommers
Beredingswijze:
Snijd de gerookte zalm en de zalmfilet klein en meng door elkaar in een kom. Schil de appel en snijd in hele fijne blokjes. Voeg de creme fraiche en de gehakte bieslook en dille toe en roer goed door. Proef en voeg eventueel peper en zout naar smaak toe. Week de blaadjes gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Knijp het daarna goed uit. Verwarm de slagroom (hoeft niet te koken) en los hierin de gelatine op. Voeg dit toe aan je zalmmengsel en roer het goed door.
Bekleed een 25 cm cakeblik met plastic folie en leg dit zo glad mogelijk. Laat overhangen bij de randen, hier dek je straks je terrine mee af.
Snijd met een kaasschaaf plakjes en lange repen van de komkommers. Leg als eerste de plakjes onderin je cakeblik netjes iets overlappend neer. Dit wordt straks de bovenkant van je terrine. Leg vervolgens de lange repen komkommer neer en laat die aan de zijkanten over de rand heen hangen.
Doe nu het zalmmengsel in de vorm, druk dit goed aan met een lepel. Leg de repen komkommer over de bovenkant neer en dek het geheel af met de plastic folie.
Zet nu voor minimaal vier uur in de koeling en dek de bovenkant af met iets zwaars zodat de terrine wordt aangedrukt. Leg er eventueel iets zwaars op, zoals een pak melk, zodat alles goed wordt aangedrukt. Haal na vier uur het plastic van de bovenkant weg, keer om en verwijder de bakvorm. Haal het plastic weg en serveer als voorgerecht of bijgerecht.