Wat te doen bij een hyperglykemie als je diabetes type 2 hebt?
11 januari 2023Heb je diabetes type 2? Dan is het belangrijk dat er een goede balans is tussen je voeding, je medicijnen, je beweegpatroon, je stresslevel en ontspanning. Als het evenwicht verstoord is, uit zich dit in de glucosewaarden en kan er sprake zijn van een hypoglykemie (te weinig glucose in het bloed) of hyperglykemie (te veel glucose in het bloed).
Zowel een hypoglykemie als een hyperglykemie brengen op lange termijn complicaties met zich mee, zoals hart- en vaatziekten, nierschade en zenuwbeschadiging.
Een goed evenwicht is dus essentieel om je glucosewaarden stabiel te houden. Heb jij regelmatig te maken met een hyperglykemie? Lees dan hier wat je kunt doen bij een hyperglykemie en welke behandelingen er zijn.
Wanneer is er sprake van een hyperglykemie?
Als je bloedsuiker boven de 10 mmol/l komt, is er sprake van een hyperglykemie.
De symptomen van een hyperglykemie zijn:
- veel plassen
- veel dorst hebben
- vermoeid en lusteloos zijn
- schommeling in humeur
- geen eetlust hebben of juist hongerig zijn
- minder goed zien
- misselijk zijn of overgeven
- slaperig zijn
Herken je jezelf niet in de symptomen van een hyperglykemie? Dan kan dat kloppen. Niet iedereen ervaart namelijk symptomen van een hyperglykemie.
Wat zijn de gevolgen van een hyperglykemie?
Hyperglykemie is een toestand waarbij de bloedsuikerspiegel in het bloed te hoog is. Een kortdurende periode van hyperglykemie geeft geen ernstige gevolgen, maar langdurige hyperglykemie kan leiden tot ernstige complicaties.
Een van de belangrijkste gevolgen van hyperglykemie is het verhoogde risico op hart- en vaatziekten. Langdurig hoge bloedsuikerspiegels kunnen leiden tot beschadiging van de bloedvaten, wat kan leiden tot hartaanvallen en beroertes. Bovendien kan hyperglykemie leiden tot beschadiging van de nieren, wat kan leiden tot nierfalen.
Hyperglykemie kan ook leiden tot complicaties aan de kleine vaten, zoals neuropathie (beschadiging van de zenuwen) en retinopathie (beschadiging van het netvlies). Dit kan leiden tot pijn, gevoelloosheid en verlies van zicht.
Ook infecties en een slechte wondgenezing zijn gevolgen van een hyperglykemie. Hoge bloedsuikerspiegels kunnen het immuunsysteem verzwakken en het moeilijker maken om infecties te bestrijden.
Om de gevolgen van hyperglykemie te voorkomen, is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Wat kun je doen bij een hyperglykemie?
Er bestaat niet een vaste behandeling om met een hyperglykemie om te gaan. Het is altijd belangrijk om de oorzaak proberen te achterhalen. Ga niet zelf zomaar je medicatiegebruik aan te passen, maar laat je altijd adviseren door je hoofdbehandelaar.
De volgende manieren kunnen je wel helpen om met een hyperglykemie om te gaan:
Voeding: Gezonde en onbewerkte voeding is belangrijk voor het stabiel houden van diabetes type 2. Het is aan te raden om voedingsmiddelen te eten die zo onbewerkt mogelijk zijn en geen suiker bevatten. Denk aan het voedsel wat je (groot)ouders vroeger aten. In plaats daarvan kies je voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels, groente, eiwitten en gezonde omega-3 vetten. Ook het beperken van je koolhydraatinname kan zinvol zijn. Wil jij weten hoeveel koolhydraten je mag eten? Ik vertel je dat in dit artikel.
Medicatie: Mensen met diabetes type 2 kunnen medicijnen gebruiken om hun bloedsuikerspiegels te verlagen. Er zijn verschillende soorten medicijnen, zoals insuline en orale medicijnen. Dit kan een tijdelijke aanpak zijn als de glucosewaarden te hoog worden. Dit pakt niet de oorzaak aan. Probeer dus altijd te kijken naar wat de oorzaak kan zijn om flinke uitschieters te voorkomen. Gebruik niet zomaar extra medicijnen en stop er ook niet zomaar mee.
Beweging: Regelmatige beweging kan helpen om je bloedsuikerspiegels te verlagen en kan ook bijdragen aan gewichtsverlies. Het is aan te raden om minstens 30 minuten per dag te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Maar nog beter is om gedurende de dag actief te zijn en het zitten te onderbreken. Pak de trap, loop wat vaker weg van je bureau of wandel tijdens het bellen met je collega. Beweging kun je ook slim inzetten. Heb je een hyperglykemie? Kom dan in beweging om je bloedsuiker te verlagen.
Stressbeheersing: Stress kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegels stijgen, dus het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door te mediteren, een wandeling in de natuur, muziek luisteren of dat waar jij van ontspant.
Regelmatig je bloedsuiker meten: Het is belangrijk om regelmatig de bloedsuikerspiegels te meten om ervoor te zorgen dat ze binnen een gezonde range blijven. Mensen met diabetes type 2 kunnen hun bloedsuikerspiegel thuis meten met behulp van een bloedsuikermeter. In de praktijk raad ik dit vaak aan mijn cliënten met diabetes type 2 aan. Elk lichaam reageert namelijk anders op voeding. Door het meten van je glucose krijg je meer inzicht wat je bloedglucose wel en niet verhoogt.
Vergeet ook deze 6 tips niet om je bloedsuiker te verlagen zonder medicijnen.
Blijf je ondanks deze tips last houden van een hyperglykemie? Dan is het goed om verder te kijken en op zoek te gaan naar een oorzaak. Neem contact op zodat we kunnen onderzoeken wat bij jou de oorzaak is van een hyperglykemie.