Waarom voedingsvet niet direct lichaamsvet wordt
29 augustus 2023Ben je ooit bezorgd geweest dat het eten van voedingsvet automatisch zal leiden tot een hoger gewicht? Je bent niet de enige! Veel mensen worstelen met het begrijpen van de relatie tussen wat ze eten en hoe het hun lichaam beïnvloedt.
Laat ik dit allereerst verhelderen: de relatie tussen voedingsvet en lichaamsvet is niet zo rechtlijnig als het lijkt. Mensen zijn vaak geneigd te denken dat ons lichaam een simpele rekensom is waarbij de calorieën die we innemen rechtstreeks worden opgeslagen in het lichaam.
Maar er is meer aan de hand dus kun je niet simpelweg alleen calorieën tellen. In dit artikel krijg je een antwoord waarom voedingsvet niet direct lichaamsvet wordt.
De rol van insuline
Het idee dat voedingsvet automatisch wordt opgeslagen als lichaamsvet is een misvatting die wordt beïnvloed door een gebrek aan begrip over hoe je lichaam werkt. Insuline is een hormoon dat wordt uitgescheiden door de alvleesklier en het dient als een schakelaar die je stofwisseling reguleert. Wanneer je voedsel eet, en dan vooral voedsel dat koolhydraten bevat, stijgt de bloedsuikerspiegel. Insuline wordt vrijgegeven om deze bloedsuikerspiegel te reguleren door glucose naar de cellen te transporteren voor energieproductie. Een super belangrijk hormoon dus.
Opslag van vet
Insuline heeft ook de eigenschap om vetopslag te stimuleren. Wanneer je een maaltijd met veel koolhydraten eet of drinkt, stijgt je insulinespiegel flink om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Dit is een belangrijk proces, zeker als je diabetes type 2 hebt. Als er meer glucose beschikbaar is dan je op dat moment nodig hebt, zal je lichaam die overtollige energie opslaan - voornamelijk als vet. Insuline stimuleert dit proces. Er is dan eigenlijk te veel insuline in het lichaam, wat ook kan leiden tot insulineresistentie. Het betekent dus niet dat voedingsvet direct wordt omgezet in lichaamsvet, maar eerder dat overtollige koolhydraten een rol spelen bij het stimuleren van vetopslag.
Verzadiging
Voedingsvet is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder de opname van vetoplosbare vitaminen (A, D, E, K) en de productie van bepaalde hormonen. Bovendien kan het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals noten, zaden, avocado's en vette vis, verzadiging bevorderen en “overeten” voorkomen. Vet heeft namelijk een veel langer verzadigingsgevoel in vergelijking met koolhydraten. Je lichaam maakt voor het verwerken van vet ook geen insuline aan, het hormoon dat vetopslag stimuleert. Wees dus niet bang voor het eten van vet.
Begrijp hoe je lichaam werkt
Voedingsvet wordt dus niet direct lichaamsvet, omdat hier geen insuline voor wordt aangemaakt. Het is niet alleen een kwestie van calorieën tellen, maar ook om te begrijpen hoe insuline reageert op verschillende voedingsstoffen. Calorieën kunnen er uiteindelijk natuurlijk wel toe doen.
Maar als je weet dat je van vet eten veel langer vol zit en dit je weerhoudt om na 2 uur weer iets te eten, heb je ook minder insuline productie en dus minder vetopslag. Onthoud dat je lichaam een complex systeem is en het geen optel en aftreksom is van calorieën!
Wees niet bang voor vet en ervaart zelf wat een lange verzadiging met je doet. Eet liever een cracker met 100% pindakaas of vette zalm dan een cracker met vetvrij beleg zoals jam en appelstroop.