Koolhydraatarme stroganoff

8 april 2021

Stroganoff is een stoofgerecht uit de Russische keuken. Stroganoff is er in vele varianten, met en zonder champignons of paprika en altijd met tomatenpuree en paprikapoeder. De saus is prima vooraf klaar te maken en te verwarmen wanneer je deze wil serveren. Een lekker, gezond en koolhydraatarm recept.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 200 g kastanjechampignons
  • 250 g champignons of oesterzwammen
  • 500 g rundergehakt
  • olijfolie
  • 2 rode uien (in smalle ringen)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 2 rode paprika's (in repen, zonder zaadjes)
  • 1 blikje tomatenpuree (70 g)
  • 100 g zilveruitjes 
  • 2 augurken (in blokjes)
  • 1 bosje peterselie (fijngehakt)
  • 2 tl paprikapoeder
  • 100 ml groentebouillon
  • 200 ml crème fraîche vol vet
  • 2 sneeën koolhydraatarmbrood (verkruimeld)
  • 75 g geraspte oude kaas 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven op op 200ºC op de grill stand. Snijd de paddenstoelen in plakjes, de uien in ringen, de paprika in fijne stukjes en de knoflook heel fijn. Verhit een scheutje olijfolie en bak hierin de uienringen, de knoflook, de paprika en tomatenpuree. Voeg hier ook het gehakt aan toe en rul dit tot het gaar is. Snijd ondertussen de augurken in kleine stukjes, de helft van de peterselie en voeg dit met de zilveruitjes, paprikapoeder en bouillon door het gehaktmengsel. 

Meng de crème fraîche door de stroganoff en schep het gerecht in de ovenschaal. Meng de rest van de peterselie met het broodkruim en de kaas en bestrooi de stroganoff ermee. Gratineer lichtbruin onder de grill voor 15 tot 20 minuten. 

Tip: Liever vegetarisch? Vervang het gehakt door extra paddenstoelen en voeg er extra kaas en linzen aan toe.