Hoe kan ik jou helpen bij diabetes type 2?

7 februari 2021

Diabetes Mellitus is een chronische stofwisselingsstoornis waarbij het lichaam geen, minder of juist een teveel insuline aanmaakt. Er zijn verschillende typen diabetes. De meest voorkomende zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Diabetes medicatie wordt voorgeschreven om de bloedsuikerwaarden te laten dalen. 

Je leefstijl en eetpatroon kunnen echter ook je bloedsuikerwaarden laten dalen. Diabetesmedicatie is dan soms niet meer nodig. Als je dit wilt doen is het niet verstandig om op eigen initiatief te werken: ik kan jou begeleiden om op een verantwoorde manier je medicatie bij diabetes af te bouwen.

Wist je dat iedere 10 minuten iemand de diagnose type 2 krijgt? Dat is ongelofelijk veel!

Wat kan ik als diëtist voor jou betekenen als je diabetes type 1 of diabetes type 2 hebt ? Hoe en wanneer kun je bij mij terecht en waar heb je recht op vanuit de zorgverzekering?

Hoe kan ik jou helpen als je diabetes hebt?

Tijdens het intakegesprek staat een kennismaking centraal en wil ik je leren kennen om een goed beeld te krijgen van jouw persoonlijke situatie en bloedsuikerwaarden. We kijken naar jouw huidige leefstijl, voedingsgewoonten en eetgedrag. Ook jouw doelen zijn hierbij belangrijk. Wil je misschien diabetes medicijnen afbouwen? Dat kan! Ik heb veel ervaring met het afbouwen van diabetes medicijnen, wat altijd in overleg gaat met jouw praktijkondersteuner of hoofdbehandelaar.

Voeding, beweging, stress, ontspanning en slaap hebben allemaal een invloed op je bloedsuiker. Alles wat je eet en drinkt laat je bloedsuikerwaarden stijgen of dalen. Ik leer jou wat gezond is om te eten op een manier die bij je past, zodat je bloedsuikerwaarden stabiel worden en blijven. Je eet niet minder, maar anders en lekkerder. 

Heb je geen diabetes type 2, maar wel een voorstadium van diabetes type 2 en wil je medicatie voorkomen? Dan kan ik jou ook hierbij helpen.

3 reden waarom ik je kan helpen bij diabetes

  1. Ik heb meerdere cliënten geholpen met het afbouwen van diabetes medicatie 
  2. Ik ben een diëtist die breder denkt en niet werkt met standaard adviezen
  3. Ik werk nauw samenwerkt met jouw praktijkondersteuner / hoofdbehandelaar

Diabetesdieet?

Er bestaat geen kant-en-klare methode of diabetesdieet. Je ontvangt van mij geen standaard lijstjes met verboden voedingsmiddelen voor mensen met diabetes. Je kunt online veel informatie vinden, maar ieder persoon is anders en er is geen standaard oplossing die jou helpt.

Wil je diabetes medicatie afbouwen ga dan vooral niet zelf experimenteren met weekmenu’s of tips die je online vind. Het is goed om je in te lezen, maar voedings- en gedragsaanpassingen kun je beter in overleg met een professional doen. 

Hoe ziet het begeleidingstraject eruit?

Na aanleiding van het intakegesprek en eventueel aanvullend bloedonderzoek maak ik een persoonlijk leefstijladvies dat aansluit bij jouw wensen en doelen. Ook krijg je uitleg hoe het werkt, zodat je uiteindelijk zelf de regie kan nemen in de (eet)keuzes die je maakt. 

Daarnaast werk ik nauw samen  met jouw praktijkondersteuner en/of huisarts, om eventueel medicatieafbouw bij diabetes te bespreken. 

Je kunt begeleid worden voor 3, 6 of 9 maanden. Elk begeleidingspakket bevat vervolgconsulten waarin we de voortgang en bloedwaarden bespreken, het advies bijstellen, jouw vragen bespreken, etiketten lezen en nog veel meer. 

Tussentijds hebben we regelmatig contact om het effect van de veranderingen op de bloedsuikerwaarden te bespreken. Vind je het fijn om wat vaker contact te hebben? Dat kan! We houden dan online contact, tussen de afspraken door. 

Heb je een verwijzing nodig voor de diëtist?

Per 1 augustus 2011 is de diëtist direct toegankelijk. Dit betekent dat je zonder verwijsbrief een afspraak kan maken bij de diëtist. Ik heb met alle zorgvezekeraars een contract. Dit betekent dat je 180 minuten (€180,-) vergoed krijgt vanuit de basisverzekering, maar dit wordt wel eerst verrekend met het eigen risico.

Sommige zorgverzekeraars staan directe toelating niet toe: CZ, Delta Loyd, De Friesland, Kiemer en OHRA. Er is dan een verwijsbrief van een (huis)arts nodig. Voor een verwijsbrief kun je langs de (huis)arts gaan, maar vaak is het al genoeg om te bellen en dan wordt de verwijsbrief toegestuurd. 

Ketenzorg

Binnen de ketenzorg zijn meerdere disciplines betrokken bij de behandeling van onder andere diabetes. Denk hierbij aan de huisarts, de praktijkondersteuner (POH), fysiotherapeut en de diëtist. Een diëtist die lid is van de ketenzorg kijk samen met meerdere disciplines hoe effectief mogelijk de zorg gerealiseerd kan worden. 

Binnen deze ketenzorg worden de behandeling van diabetes type 2 bij de diëtist groten deels of volledig vergoed door de zorgverzekeraar en gaat niet af van het eigen risico. Meer informatie hierover kun je opvragen bij de huisarts. Ik ben aangesloten bij ketenzorg: Zorggroep Haarlemmermeer en ROHA (Amsterdam)

Heb jij diabetes type 2 en wil je een persoonlijk advies van gespecialiseerd diabetes dietist om jouw bloedsuikerwaarden te laten dalen en diabetes medicatie af te bouwen? Neem dan contact op.