Goedkoop boodschappen doen, hoe doe je dat? 9 budget tips.
26 november 2022We merken het allemaal: boodschappen zijn steeds duurder geworden. Als je even niet oplet, ben je ongemerkt een paar honderd euro kwijt aan boodschappen. Suiker en bewerkte voedingsmiddelen zijn daarbij helaas goedkoper dan verse groente en fruit.
Voeding is een van je eerste levensbehoeften en wat je eet heeft invloed op je eigen gezondheid en hoe je je voelt. Denk aan een gezond gewicht, betere bloedsuikerwaarden bij mensen met diabetes type 2, het verminderen van insulineresistentie, minder medicatie bij diabetes type 2 en een beter slaappatroon.
Zo kan ik nog tal van andere voordelen van gezonde voeding benoemen. Bovendien is gezond eten een investering in je eigen gezondheid.
Volgens het Nibud is een huishouden van 4 personen met 2 kinderen maandelijks ca. €565,- kwijt aan boodschappen. Een tweepersoons huishouden is gemiddeld €432,- kwijt aan boodschappen. Dit kan echt wel goedkoper!
Lees hier 9 budget tips om goedkoop gezond boodschappen te doen.
9 budget tips om goedkoop boodschappen te doen
1. Maak een weekplanning met een boodschappenlijstje
Het is heel verleidelijk om elke dag boodschappen te doen. En dat terwijl er nog allerlei restjes in de koelkast liggen. Regelmatig boodschappen doen draagt bij aan impulsaankopen die niet nodig zijn. Maak één dag in de week een weekplanning en noteer wat je gaat eten. Maak direct het boodschappenlijstje. Plan eventueel aan het einde van een week een restjesdag.
2. Kook dubbele porties
Als je kookt heb je vaak wat over, maar net niet genoeg voor een maaltijd. Soms verdwijnt het in de prullenbak of is het bedorven wanneer je het later in de week wilt opeten. Elke dag iets anders eten kan heel lekker zijn, maar een dubbele portie koken van bijvoorbeeld een stoofschotel, ovengroente of een pastasaus scheelt wel in je portemonnee. Bovendien bespaar je er tijd mee!
3. Let op aanbiedingen
Ga je aan de slag met een weekplanning? Dan is het verleidelijk om de planning in te vullen met maaltijden waar je trek in hebt. Dit kan soms nogal prijzig uitpakken. Door eerst de aanbiedingen te bekijken en dan je maaltijden te bedenken, kun je tientallen euro’s besparen.
4. Ga voor het seizoen en lokaal
Seizoensgroente en fruit zijn echt een stuk goedkoper dan voedingsmiddelen die soms uren of dagen onderweg zijn. Ken je een lokale boer in de buurt? Dan is het zeker de moeite om hier eens een bezoekje langs te brengen. Vaak verkopen ze ook eieren en kaas welke goedkoper kunnen zijn.
5. Ga aan het einde van de dag naar de markt
In veel gevallen is de markt goedkoper dan de supermarkt. Maar ook niet altijd, heb ik laatst ondervonden. Waar je wel goed mee kunt besparen, is door aan het einde van de dag naar de markt te gaan. De verkopers moeten vaak van hun producten af en verkopen het voor een veel lagere prijs dan wanneer je in de ochtend gaat.
6. Ga voor diepvries
In het vriesvak is er steeds meer aanbod in groente en fruit soorten. Super handig wanneer je bijvoorbeeld maar een kleine portie nodig hebt voor een maaltijd. Je haalt eruit wat je nodig hebt en laat de rest in de vriezer. Hierdoor voorkom je voedselverspilling. Bovendien Daarnaast zijn bijvoorbeeld bevroren bessen een stuk goedkoper dan verse bessen.
Voor de voedingswaarde maakt het nauwelijks verschil of je verse producten koopt of diepvriesproducten.
7. Snijd je groente zelf
Het is heel verleidelijk om voorgesneden groente te kopen. Maar is dit wel zo slim? Wel voor de tijd, maar niet voor je portemonnee. En heel eerlijk, het snijden van groente hoeft echt niet lang te duren. Koop je groente vers en ongesneden. Heb je wat over? Vries dit dan in. Zo bederft het niet, heb je altijd wat in de vriezer en ben je goedkoper uit.
8. Vaker een dagje vegetarisch
Een dagje minder vlees kan zeker geen kwaad wat is ook nog eens goed voor het milieu. Dit betekent niet dat je vlees hoeft te vervangen door een vleesvervanger. Dit zijn bovendien vrij prijzige producten, niet goed voor het milieu en ze bevatten vaak veel zout en andere onnodige toevoegingen. Het is echter wel belangrijk dat er een alternatief voor vlees op je bord ligt, omdat je anders te weinig eiwitten en belangrijke bouwstoffen mist. Eet in plaats van vlees een combinatie van eieren, paddenstoelen, peulvruchten, kaas en/of noten. Hierdoor betaal je minder dan een portie vlees en krijg je genoeg bouwstoffen en eiwitten binnen.
9. Let op de prijs per kilogram in plaats van de totale prijs
Als je voor het supermarkt schap staat en je vergelijkt producten op basis van de prijs, dan is het logisch om in eerste instantie het goedkoopste product te kiezen. Dit is niet altijd de voordeligste keuze, omdat de prijs in kilogram nogal kan verschillen. Zo ben je qua prijs in kilogrammen goedkoper uit door een grotere verpakking te kopen. Dit is natuurlijk alleen goedkoper als je het product ook daadwerkelijk gebruikt.
Coclusie
Goedkoop gezond boodschappen doen is niet onmogelijk. Investeer in een beetje extra tijd om de voordeligste producten uit te zoeken en je zal merken dat je een flink bedrag overhoudt aan het einde van de maand. Met deze 9 budget tips ben je namelijk een stuk voordeliger uit.
Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je gezondheid!