Gezonde moussaka
30 augustus 2023Ontdek deze gezonde moussaka! Een smakelijk en voedzaam recept vol verse ingrediënten en groente. Geniet van de gelaagde mix van aubergines, rundergehakt en een smeuïge saus. Een gezonde variant die geen aardappelen bevat.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 3 aubergines in dunnen plakken
- 2 grote witte uien fijngesneden
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- 500 g runder gehakt
- 400 g gepelde tomaten
- 140 g tomatenpuree
- 1 tl gemalen komijnzaad
- 1/4 tl speculaaskruiden
- 2 tl cayennepeper
- 3 tl gedroogde oregano
- 2 eieren
- 250 ml (half)volle kwark
- 100 g geraspte oude kaas
- zwarte peper naar smaak
- olijfolie
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de aubergineplakken in een vergiet en bestrooi met zout. Zet een half uur weg zodat het vocht er uit kan druppelen. Dep de plakken na een half uur droog en bestrijd ze met olijfolie. Grill in een pan aan beide kanten goudbruin. Bak ondertussen de uien en knoflook glazig. Voeg het gehakt toe. Roer de gepelde tomaten, de tomatenpuree en overige kruiden mee en laat ca. 15 min sudderen.
Leg de helft van de aubergineplakken in een ingevette ovenschaal, schep de helft van het gehaktmengsel erover, dek daarna af met de overgebleven aubergineplakken en eindig met een laag van de rest van het gehakt.
Klop de eieren los met de kwark, kaas, gemalen peper en schep op de aubergineschotel. Bak de moussake in ca. 20 min goudbruin in de oven.