8 redenen waarom afvallen niet lukt
29 september 2021Je eet gezond en let goed op je voeding, maar toch val je niet af. Wekelijks krijg ik aanmeldingen van mensen die veel soorten diëten geprobeerd hebben, maar toch niet afvallen. Dat afvallen niet lukt, kan verschillende oorzaken hebben.
Probeer jij ook af te vallen, heb je verschillende methodes geprobeerd maar lukt het simpelweg niet? Lees dan eens deze 8 oorzaken waarom afvallen bij jou misschien niet lukt.
Minder eten?
Het lijkt vrij simpel: als je wilt afvallen, moet je minder calorieën eten dan je nodig hebt want dan val je af. Al decennialang wordt er aan deze methode vastgehouden en lijkt dit de sleutel te zijn om blijvend af te vallen. Toch is dit niet de perfecte methode om blijvend af te vallen.
Zodra je lichaam doorheeft dat het minder calorieën binnenkrijgt dan voorheen, gaat het namelijk zuiniger om met de energie die binnenkomt. Het lichaam gebruikt de binnengekomen energie voor de basale en vitale functies zoals je spijsvertering en hartslag. Het lichaam houdt de energie dan vast als reactie op de verminderde calorie inname. Een grote oorzaak waarom afvallen dan niet lukt. Het lichaam laat zich niet leiden door een simpele optel- of aftreksom van calorieën. (Crash)diëten zijn dus geen goede oplossing als je gezond en duurzaam wilt afvallen.
8 oorzaken waarom afvallen niet lukt
Afvallen is dus niet voor iedereen even makkelijk. De verschillende oorzaken hiervoor kunnen zijn:
1. Insulineresistentie
Insuline is een belangrijk hormoon dat gemaakt wordt in de alvleesklier en ervoor zorgt dat de bloedsuiker uit je bloed in je lichaamscel terecht komt. Bij insulineresistentie is je bloedsuiker vaak normaal, maar is er een teveel aan insuline. Hierbij is je lichaam ongevoelig geworden voor het hormoon insuline. Lees hier wat de symptomen zijn van insulineresistentie.
Insuline is een essentieel hormoon en je kunt niet zonder. Een teveel aan insuline is daarentegen niet gezond want het zorgt voor vetopslag en het lichaam kan vet nauwelijks verbranden als dit het geval is. Afvallen lukt dus niet. Ook vrouwen met PCOS kunnen te maken hebben met insulineresistentie, met als gevolg dat afvallen niet lukt.
2. Medicijngebruik
Verschillende medicatiesoorten kunnen ervoor zorgen dat afvallen niet lukt of, erger nog, zorgen juist voor gewichtstoename. De volgende medicijnen verstoren belangrijke hormonen die invloed hebben op je lichaamsgewicht en vetmassa:
- Antidepressiva
- Antipsychotica
- Anticonceptiepil
- Corticosteroïden
- Insuline-injecties
- Andere diabetes medicijnen (zoals gliclazide, glimepiride en tolbutamide)
- Reumamiddelen
- Prednison
- Schildkliermedicijnen
Ook kan er kan sprake zijn van een probleem in je hormoonhuishouding, zoals bij schildklierproblemen of als er is sprake van een hormonale disbalans.
3. Je eet ongemerkt meer dan je denkt
Je eet overdag best gezond, maar daarnaast ook ongemerkt wat extra’s tussendoor. Denk aan het voorproeven tijdens het koken, tijdens het smeren van je boterhammen verdwijnt er een lepel pindakaas in je mond en s’ avonds op de bank gaat er niet 1 koek naar binnen maar een paar.
Tel dit allemaal bij elkaar op en je komt al snel op een paar honderd calorieën extra die je ongemerkt binnen krijgt en zorgen dat je niet of minder snel afvalt.
4. Stress
Langdurige en chronische stress zorgt voor lange periode waarbij het stresshormoon cortisol langdurig verhoogt is. Dit zorgt dat er gemakkelijk meer buikvet ontstaat. En dit stresshormoon geeft ook trek in hoogcalorische voeding, ofwel ‘’snacktrek’’ zoals een donut.
Acute stress, welke kort duurt, heeft geen invloed op het wel of niet kunnen afvallen, want deze verdwijnt snel weer.
5. Meer spiermassa
Je bent onlangs gestart met krachttraining en let goed op je voeding. Dan zou je verwachten dat het getal op de weegschaal afneemt en je afvalt. Toch zie je dat er niets gebeurd. Hoe kan dat?
Wanneer je start met krachttraining op überhaupt start met meer sporten, verandert je lichaamssamenstelling: je verliest vetmassa en je spiermassa neemt toe. Spieren wegen zwaarder van vet, wat betekent dat je gewicht kan fluctueren. Dit betekent niet dat je ongezonder bent. Gezondheid wordt namelijk niet bepaald door een getal op de weegschaal, maar is ook afhankelijk van je taille-omtrek, bloeddruk en bloedwaarden. Het berekenen van je BMI alleen is dus niet zinvol.
Iemand die meer gaat sporten wordt zwaarder, maar tegelijk ook gezonder.
6. Te weinig slaap
Als je chronisch te weinig slaapt, minder dan 6 uur per nacht, kan je stofwisseling verstoord raken. Dit kan bijdragen aan gewichtstoename, verstoort je honger- en verzadigingshormonen en verhoogt je bloedsuikers.
7. Voedselintolerantie
Een voedselintolerantie blijft vaak onopgemerkt, omdat de reacties pas na enkele uren of zelfs dagen op kan treden. Dit maakt het erg lastig om te ontdekken waar je lichaam op reageert.
Een voedselintolerantie zorgt dat er in het lichaam verhoogde IgG-antilichamen geproduceerd worden wanneer je een voedingsmiddel eet waar je intolerant voor bent. Er ontstaat een chronische, laaggradige ontsteking die kunnen zorgen dat afvallen niet lukt.
8. Alcohol
Alcohol kan op verschillende manieren zorgen dat afvallen niet lukt. Veel mensen associëren alcohol en eten met gezelligheid. Ook werkt alcohol ontremmend, waardoor je een grotere neiging hebt om meer te eten en het moeilijker is om je in te houden. Dit komt doordat alcohol de werking van verzadigingshormonen verstoort.
Bovendien is alcohol een giftige stof die door je lever afgebroken moet worden. Bij het drinken van alcohol geeft de lever prioriteit aan de afbraak van alcohol in plaats van vet. Dit leidt tot een toename van vetopslag in het lichaam, een leververvetting én dat afvallen niet lukt.
Ja, ik wil gezond afvallen!
Wil jij graag op een gezonde manier afvallen, maar lukt het niet? Of herken je je in een van bovenstaande oorzaken waarom afvallen voor jou niet lukt en wil je hiermee aan de slag? Neem dan contact op, want ik help je graag om op een gezonde manier blijvend af te vallen!