6 tips om je gezonde voornemens ook na januari vol te houden
27 december 2022Je hebt aan het einde van het jaar je goede en gezonde voornemens bedacht voor het nieuw jaar. Misschien wil je wat kilo's kwijt en meer bewegen, of minderen met alcohol en mensen met diabetes type 2 willen hun bloedsuiker verlagen zodat diabetes medicatie afgebouwd kan worden.
Je begint het jaar goed, maar na een aantal weken stranden je gezonde voornemens helaas. Waarom zou je pas in januari beginnen met goede voornemens, terwijl je dit ook op elk moment dan het jaar of zelfs de dag kunt doen? Waarom zou je vandaag niet gewoon beginnen?
In dit artikel vertel ik je 6 tips hoe je jouw gezonde voornemens dit keer wel tot na januari volhoudt.
6 tips om je gezonde voornemens vol te houden:
1. Stel realistische en kleine doelen. Het is belangrijk om kleine doelen te stellen die haalbaar zijn, zodat je niet teleurgesteld raakt. Een realistisch doel is een doel welke je goed kunt uitvoeren en waar je zelf achter staat. Heb je het doel bereikt? Ga dan door naar je volgende kleine doel. Vele kleine doelen zijn eenvoudiger om te behalen en dat geeft ook meer voldoening.
2. Maak een plan. Het is belangrijk om een plan te maken voor hoe je je doelen wilt bereiken. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een bepaalde hoeveelheid tijd besteed om aan sport te doen en op welke dag. Als je iedere dag gezond wilt eten moet je er rekening mee houden dat je tijd hebt om te koken. Een doel zonder plan is geen goed idee. Hoe concreter je het doel maakt en plant in je agenda, des te realistischer het is.
3. Zoek steun. Het is makkelijker om je doelen te behalen als je steun hebt van vrienden, familie, je partner, kinderen of een (zorg)professioneel. Zoek iemand die je kan helpen om je doelen te behalen en die je kan aanmoedigen als er moeilijke situaties ontstaan waarin je kunt terugvallen. Of, beter nog, zoek iemand met ongeveer hetzelfde doel en maak samen een plan!
4. Beloon jezelf. Geef jezelf af en toe een beloning voor het behalen van kleine doelen om je motivatie op peil te houden. Zorg ervoor dat de beloningen passen bij je gezonde voornemens en niet tegenwerken. Een beloning hoeft niet te bestaan uit iets eetbaars, maar dit kan ook een lekker parfum zijn of een verwendag in de sauna.
5. Wees geduldig. Het behalen van gezonde doelen neemt tijd, dus wees geduldig en blijf volhouden. Als je terugvalt of iets niet lukt, probeer het dan op een andere manier of stel je doelen bij als dat nodig is. Besef dat een moeilijk moment ook bij het leven hoort. Belangrijk is om door te zetten en te leren jezelf te herpakken. Dat is duurzaam resultaat!
6.Blijf gemotiveerd. Houd in gedachten waarom je deze voornemens hebt gemaakt en hoe ze je leven zullen verbeteren. Als je afgeleid wordt of tegen obstakels aanloopt, blijf dan gemotiveerd door te herinneren aan de redenen waarom je deze veranderingen wilt maken. Schrijf deze voordelen eventueel op en hang op een zichtbare plek.
Duurzaam gedrag veranderen kost tijd
Natuurlijk hoef je niet alle tips toe te passen. Haal eruit wat voor jou werkt! Het belangrijkste is dat je je zelf de tijd geeft. Duurzaam gedrag veranderen kost helaas tijd. Een dieet volgen en calorieën tellen is voor even leuk en mogelijk maar hiermee verander je geen gedrag of patronen.
Lukt het je na deze tips toch niet om je goede en gezonde voornemens voort te zetten? Neem dan contact op met mij, ik help je graag zodat je dit keer wel lukt om duurzaam en blijvend resultaat te krijgen.